Карането на велосипед е умение, което се придобива в детството

...
Карането на велосипед е умение, което се придобива в детството
Коментари Харесай

Юнисайкъл – страст и умение на едно колело

Карането на велосипед е умеене, което се придобива в детството и остава интуитивно заучено в съзнанието ни. Малцина обаче са тези, които са подхванали предизвикването да ръководят едноколесен велосипед.

Изпълняван най-вече от циркови актьори, юнисайнклингът изисква баланс, съгласуваност и устойчивост. Той е относително нов спорт, като има лична интернационална федерация от 1985 година

Не е известно по кое време или къде се е зародило придвижването, само че съгласно историците за предшественик може да се одобри велосипедът на Юджийн Майер. През 70-те и 80-те години на XIX в. двуколесното му транспортно средство става шлагер в Европа поради голямото предно и дребното задно колело.



По-късно някои циркови актьори виждат, че биха могли да ръководят велосипеда и без помощната задна гума. Те откриват, че могат да поддържат баланс посредством педалиране единствено благодарение на основното колело.
В днешни дни карането на велосипед с една гума е по-скоро занимание и се практикува за наслаждение.

" Много малко хора го практикуват като професионално занятие. Повечето хора, които го вършат, са актьори или работят в цирка, само че е мъчно да се издържаш с каране на едноколесен велосипед ", описа пред " Дневник " Кати Бол, която е член на интернационалната юнисайнклинг група MAD4ONE.

Германката беше в България за откриването на " София юнисайкъл клуб ", което се състоя през уикенда в Южния парк. Събитието беше част от самодейностите на " София 2018 - европейска столица на спорта ", а в него участваха още няколко международни и европейски първенци от MAD4ONE - Адриен Делекро, Пиер Стърни и Райън Олферс.

 Юнисайкъл – пристрастеност и умеене на едно колело
© Гео Калев, Sofia Unicycle Club

Бол описа, че е почнала да кара едноколесен велосипед, тъй като множеството й другари са се занимавали с това. Според нея обкръжаваща среда е от основно значение за запалването на интереса на младежите към юнисайклинга.

" Забавното е, че даже и след 20 години имаш поле за развиване и виждаш, че можеш да правиш неща, които не си могъл преди. Процесът в никакъв случай не стопира, тъй че постоянно се измислят нови трикове. Забавно е, когато направиш осъществяване, което е измислено от теб ", съобщи Бол.

 Юнисайкъл – пристрастеност и умеене на едно колело
© Гео Калев, Sofia Unicycle Club

Най-голям интерес към юнисайклинга има във Франция, Германия, Япония, Съединени американски щати, Нова Зеландия и някои страни в Южна Америка, като множеството клубове по света са част от циркови трупи. " Юнисайклинг придвижването е другарски настроено и се практикува на всички места по света. Отиваш някъде и постоянно има по някой запалянко ", сподели Бол.

Германката добави, че няма закони, които да не разрешават карането на едноколесен велосипед на избрани места. " Много хора го одобряват за велосипед. Можеш да го караш по велоалеите, само че ти е разрешено и да се движиш свободно на всички места. Понякога служителите на реда ни стопират, тъй като не схващат какво вършим. "

 Юнисайкъл – пристрастеност и умеене на едно колело
© Гео Калев, Sofia Unicycle Club

Юнисайклингът има доста разновидности, като най-известните спортни дисциплини са трайълс (прескачане на предмети), автобус (най-бързо изминаване на избрана дистанция), мюни (екстремно каране по наклон), както и баскетбол, хокей и хандбал върху едноколесен велосипед.

Фрийстайлът пък е желан от феновете на акробатични осъществявания, които са оценени от експертно жури. " Дисциплината фрийстайл е по средата сред изкуството и спорта. Имаме костюми и вършим осъществявания под съпровода на музика, което забавлява и самата аудитория. "

" Половината от членовете на журито правят оценка артистичността, а другите - техническото осъществяване. Ако да вземем за пример паднеш от колелото, това е неприятно за презентацията ти. Но е отлично, в случай че настроиш триковете си по музиката. Изражението ти също има огромно значение ", сподели Бол.



Едноколесните колела във всяка дисциплинираност са разнообразни. Докато при фрийстайла и трайълса диаметърът на колелото е към 50 см, при надпреварите за изминаване на избрана отдалеченост е близо 66 см, с цел да генерира по-висока скорост. Някои колела са оборудвани със скорости и спирачки.

В България карането на едноколесен велосипед към момента e относително непознато занятие. В столицата има подобен клуб (Sofia Unicycle Club & Mini Art Foundation), който си е сложил за цел да разпространява спорта в страната.

" В бъдеще се надявам, че ще има повече хора, които да практикуват спорта. Това е спорт със ярко бъдеще, тъй като е занимателно и постоянно можеш да развиеш качествата си. В София също има подобен клуб и нека други градове по света да бъдат отворени към концепцията за разпространение на спорта ", сподели още Бол.

 Юнисайкъл – пристрастеност и умеене на едно колело
© Гео Калев, Sofia Unicycle Club
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР