Карането на колело е забавно, полезно и здравословно. Освен това

...
Карането на колело е забавно, полезно и здравословно. Освен това
Коментари Харесай

Още две причини да карате колело

Карането на колело е занимателно, потребно и здравословно. Освен това може да забави стареенето и да подмлади имунната ви система, твърди ново проучване.

Според неговите създатели от университета на Бирмингам, общоприетото разбиране, че с възрастта човешкият организъм последователно отслабва, е изцяло неправилно.

Учените работили с две групи доброволци. В едната имало 125 дилетанти велосипедисти на възраст сред 55 и 79 години, а в другата здрави доброволци, които не се движат интензивно. Сравнявайки резултатите на двете групи те открили, че велосипедистите резервират мускулната си маса и мощ с годините, като поддържат постоянни равнища за телесни мазнини и холестерол. Резултатите посочили още, че при мъжете, равнищата на тестостерон остават непрекъснати.



Оказало се, че изгодата от карането на колело визира и имунната система. Учените с изненада разкрили, че тимусът — ендокринна жлеза, която създава Т-лимфоцити, само че стартира да се свива след 20-годишна възраст — при възрастните колоездачи генерира също толкоз Т-клетки, както и при младежи.

"Хипократ още през 400 година пр.н.е. е споделил, че придвижването е най-хубавото лекарство. Посланието му обаче с времето се загуби и ние ставаме все по-малко преносими. Изследването ни дава солидни доказателства, че насърчаването на хората постоянно да спортуват през целия си живот, е осъществимо решение на казуса, че живеем по-дълго, само че не и по-здрави " изяснява един от създателите на това изследване, проф. Джанет Лорд.



Мъжете велосипедисти, взели участие в проучването, е трябвало да могат да изминат 100 км за по-малко от 6,5 часа, а дамите — 60 км за 5,5 часа.

Контролната група от не спортуващи се е състояла от 75 здрави хора на възраст от 57 до 80 години и 55 младежи на възраст от 20 до 36 години.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР