Каране на ски въпреки инвалидната количка, плуване за деца със

...
Каране на ски въпреки инвалидната количка, плуване за деца със
Коментари Харесай

ПараКидс, които работят за достъпен спорт за всички деца в България

Каране на ски макар инвалидната количка, плуване за деца със сензорни нарушавания, маратон за младежи с детска церебрална парализа - звучи невероятно, само че не е. Всяко дете има право да изпита удоволствието и резултата от спорта, само че за жалост не за всеки е налично в просветителната ни система през днешния ден.

Достъпен спорт за всички е задачата на плана към Сдружение състезателен клуб “Шарк ”, които са спечелили през 2017 в третото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change България.

Основатели и движеща мощ на плана са Даниела Садикова , която е координатор, обучител и треньор по приспособено плуване и водна рехабилитация и Бояна Коцева - координатор, преподавател и треньор по приспособени ски.

Проблемът, който адресират е цялостна липса на досегаемост, многообразие и благоприятни условия от приспособен спорт, както и неналичието на налична среда и спортни обекти, които да оферират благоприятни условия за спорт за хора с увреждания.

Бояна и Даниела имат вяра, че спортът е повсеместен и мощен инструмент за превъзмогване на разнообразни бариери за повишение на физическото, прочувствено и обществено здраве на всеки човек. “Равен старт за всички ” , това е тяхното мото.

Какво прави “ПараКидс ” неповторими за България?

През 2014 година Бояна и Даниела започват тренировки с дребна група от незрящи плувци и това първоначално е единствената им активност.

“След като участвахме в ПРОМЯНАТА и развихме концепцията си, нещата се трансформираха радикално ” , разяснява Бояна.

Днес, целогодишно работят с над 250 деца в 4 басейна подобаващи за приспособено плуване и водна рехабилитация. Предлагат на деца в неравностойно състояние сезонни занимания по приспособени ски. Организират надпревари, лагери, спортни празници и други еднодневни събития и са набавили голямо количество от приспособена екипировка, с цел да могат да обезпечат безвредно, занимателно и потребно преживяване на децата.

С доста възторг, труд и нови партньорства съумяват да основат най-голямата в страната приспособена детска площадка за деца с двигателни усложнения за игра . Създали са личен артикул - профилиран бански костюм, който улеснява дребните и техните родители да се впуснат в спортни завършения без терзания.

“Нашият метод е сложен и непрекъснато се стремим да разширяваме дейностите и продуктите си, според от потребностите, които виждаме, че има в процеса на работа ” , акцентират създателите на “ПараКидс ”.

След съвсем осем години усърдна работа, в този момент задачата на организацията е да откри стимулирани експерти от цялата страна , които да споделят тяхната задача и визия.

Те желаят да предадат нататък приспособени методики на треньори в разнообразни краища на страната, които да развиват концепциите и активността на “ПараКидс ”.

Друга самодейност, която възнамеряват да развият е „ Карта на достъпността “ – осведомителна платформа с налични спортни обекти в страната и занимания по приспособен спорт.

На този стадий организацията се пробва да обхване по-голяма част от кварталите на София, с цел да станат заниманията им по-удобни и налични за всички родители, които прекарват голяма част от времето си в път сред терапиите на децата. В момента образоват екипа на “Карин дом ” в гр. Варна в новите им действия, свързани с водна рехабилитация и приспособено плуване.

Тази година “ПараКидс ” е още веднъж финалист в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА. Заедно с още пет обществени предприятия е част от “Програма за напредък ” в границите на самодейността, където получават образования и самостоятелни съвещания, с цел да може да развият по-широко активността си. Големият победител на ПРОМЯНАТА 2023 ще завоюва 50 хиляди лв., а двама подгласници ще получат опция за рекламен пакет на стойност 30 хиляди лв. в каналите на Нова Броудкастинг Груп.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР