Караме я на мускул. Няма никакви мерки за малкия и

...
Караме я на мускул. Няма никакви мерки за малкия и
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Няма никакви мерки за малкия и среден бизнес, трябват ни спешно като отворим

Караме я на мускул. Няма никакви ограничения за дребния и междинния бизнес. Нашият бранш е напълно затворен. Това съобщи в ефира на Нова телевизия Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведенията във връзка изключителните стопански ограничения у нас поради пандемията от ковид. По думите му става дума за към 480 000 души от ресторантьорството и туризма, със съпътстващите сектори, които сега са затворени.
Припомяме, че от Българската асоциация на заведенията предвидиха банкрут на към 50 % от сектора.
На 9 април от асоциацията са входидали писма в Министерския съвет, министерствата на финансите и на стопанската система с три значими предложнения за незабавни стопански меки за дребния и междинен бизнес.
" Очакваме среща, тъй като същинският проблем ще стартира да кажем юни, когато отворим. ", сподели Алибегов и добави: " Минават 30 дни от въвеждането на изключителното състояние, а действително за нашия бизнес няма мярка към днешна дата. " По думите му " на бизнеса не не му е работа да върви по площадите всякога когато желае разговор, по тази причина пишем писма, с цел да се срещнем и да приказваме. "
Какви ограничения оферират?
Схемата " 60/40 " да проработи за дребния и междинен бинес 3 месеца след изключителното състояние, да има данъчна почивка и за тях, и страната да поеме междинната минимална работнта заплата за наетите по тудов контракт в секторите ресторантьорство и туризъм със съпътстващите сектори.
" Първо, мярката 60/40 да влезе в нашия отрасъл незабавно след отварянето. Второто да получим данъчна почивка – не опростяване, а отсрочване на заплащането на налози за по-светли времена. И не на последно място - 550 лева безплатна помощ за всеки с тудов контракт , който не може да работи заради заповедтта на министъра на опазването на здравето ", сподели той.
Какво е положението на компаниите сега?
" 8 март – заради оповестяването на първия инфектиран, може би беше най-слабият 8 март в последниет 10 година Загубите са главно в това, че бяхме построили личен състав, а той към този момент е на борсата. ", заключи Алибегов.
" Всички разпуснахме всичко, може би едно ядро от 5% запазихме – основен шеф и основен готвач – това е граден личен състав с години, който нямаше по какъв начин да запазим. За март си всеха парите, само че след това трябваше да постъпим джентълмески и да ги пратим на борсата. ", изясни той.
" Отваряйки, по всяко време това, ще се нуждаем от 50% от служащите. Ако не се вземат незабавни ограничения на време, всеки месец, възобновяване на сектора ще се забавя с по 2 месеца. Засега ограничения няма за дребен и седен бизнес и караме на мускули – и ще забележим какво ще стане. ", сподели още Алибегов.
Не работят ли за дребния и междинен бизнес оповестените стопански ограничения досега?
" Изчакахме, и видяхме, че дори и обновените ограничения от оня ден не покриват нашия отрасъл, тъй като като цяло той е закрит сега. Имаме опция единствено за кетъринг услуги , което е от 1-5% за търговски обект – това значи претовареност едвам за най-много 2 души от целия личен състав ", изясни ресторантьорът.
От 2 седмици приказваме за белихвените заеми от ББР , става известно, че те ще стартират да работят след месец - това ли е незабавна мярка?, попита предприемачът. Трябва да се работи в стопанската система както се нарпави това в опазването на здравето. Забавянето е голямо ", подчета той.
Мярката 60 /40 не можем да употребяваме сега, безапелационен беше той. Тази мярка е единствено за работещи предприятия, а не за спрял бизнес като нашия бизнес. Това сподели и Менда Стоянова, акцентира Алибегов.
" Мярката 60/40 би трябвало да проработи за нас сега на отварянето ни. Според госпожа Менда Стоянова тя е за работещи предприятия. Притеснението ни е, че не знаем какво мисли държавното управление да прави като ограничения. Напрежението в бранша пораства. Хората към този момент са ужасно изнервени, неяснотата какво става с работата им събира напежение, което ще гръмне. Хората би трябвало да знаят какво става с работните им места , бизнесът да знае какво се случва, не е ясно и какво ще е потреблението ", сподели още той.
Опростяване на корпоративния налог : 75% от компаниите заплащат предплатено този налог до 31 декември, изясни Алибегов. " Така че това, което остава е толкоз малко, че няма какво да обсъждаме корпоративния налог ".
 
" На този стадий всички плуваме в една лодка, опитваме се да предвидим по кое време ще има сезон. Но не знаем какво мисли правителствоото като ограничения за нашите браншове ", приключи предприемачът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР