Каракас засилва заплахите си да анексира голяма част от територията

...
Каракас засилва заплахите си да анексира голяма част от територията
Коментари Харесай

Уолстрийт Джърнъл: Ново предизвикателство за САЩ: Венецуела трупа войски срещу Гаяна

Каракас ускорява заканите си да анексира огромна част от територията на съседите
Венецуела ускорява заканите си да анексира част от Гаяна и да си обезпечи достъп до някои от най-големите петролни залежи в света за повече от десетилетие, като трансферира леки танкове, патрулни катери, въоръжени с ракети, и бронетранспортьори към границата на двете страни, което бързо се трансформира в ново предизвикателство за сигурността на администрацията на Байдън, написа " Уолстрийт Джърнъл ".

Разполагането, което се вижда на сателитни фотоси, оповестени в петък, и на видеоклипове, оповестени неотдавна от венецуелските военни в обществените медии, е забележителна ескалация в опитите на Каракас да получи известно въздействие върху новооткритите енергийни запаси на съседката си. Това се случва макар писменото съглашение, реализирано през декември сред президента на Венецуела Николас Мадуро и президента на Гаяна Ирфан Али, в което се осъжда потреблението на мощ и се приканва за основаване на комисия за решение на териториални разногласия.

От края на предходната година венецуелското държавно управление, разполагащо с войска от 150 000 дейни бойци и съвременно въоръжение, доставяно от съдружника му Русия, ускорява претенциите си към Есекибо - регион, затрупан най-вече с джунгли, който съставлява две трети от територията на Гаяна. Разполагането на войски и все по-войнствените изказвания на Каракас идват в миг, когато Гаяна се трансформира в една от най-горещите енергийни граници в света след откриването на петрол в морето от консорциум, управителен от Exxon Mobil. Бившата английска колония с население от 800 000 души разполага с отбранителни сили от едвам 3000 военнослужещи, което принуждава държавното управление да работи в по-тясно съдействие със Съединени американски щати за възстановяване на отбранителните качества на страната.

Разполагането на войските на Мадуро, както и референдумът му през декември, на който той съобщи, че милиони венецуелци утвърждават проектите за завладяване на Есекибо, разтревожиха политиците в администрацията на Байдън, които към този момент се пробват да намерят отговор на съюзите на Венецуела с Русия, Иран и Китай. През последните месеци американски чиновници от Министерството на защитата и Белия дом посетиха столицата на Гаяна, Джорджтаун, за диалози по отношение на усилване на съдействието. Президентът Али съобщи, че държавното управление му скоро ще закупи американски хеликоптери, безпилотни самолети и друго отбранително съоръжение.

" Да подкрепим Гаяна в укрепването на отбранителните ѝ качества, защото тя продължава да получава големи доходи от нефт, е нещо, от което сме директно заинтригувани ", съобщи старшият консултант на Байдън Хуан Гонзалес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР