Каракачанов отхвърли нападките на БСП за ремонта на Су-25 Вицепремиерът

...
Каракачанов отхвърли нападките на БСП за ремонта на Су-25 Вицепремиерът
Коментари Харесай

Каракачанов отхвърли нападките на БСП за ремонта на Су-25

Каракачанов отхвърли нападките на Българска социалистическа партия за ремонта на Су-25
Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракчанов отхвърли нападките на Българска социалистическа партия по отношение на поръчката за ремонт на самолетите Су-25, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По-рано през днешния ден националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и зам.-председател на Комисията по защита Николай Цонков съобщи, че се приготвя следващият обир от Министерство на защитата на стойност 180 млн. лв.. На брифинг в Народното събрание от левицата се опълчиха на оповестената на 19 август от министерството социална поръчка за ремонт на бойните самолети Су-25, която, съгласно тях, е направена „ зад тила на българския парламент “ и „ погазвайки жестоко българския народен интерес “. „ Изпратени са предложения до две компании в Беларус и Русия. Естествено, буди неразбиране за какво единствено до тези две компании се изпращат предложения. Връща се отговор единствено от едната – беларуската. Следващото жестоко тъпчене на националния интерес – тази поръчка е на планирана стойност 82 млн. лв., а предлагането е за 3 пъти по-висока цена. Около 180 млн. лв. “, акцентира Николай Цонков.

По-късно пред медиите на въпросът дали са основателни нападките на социалистите, военният министър сподели, че изобщо не са основателни.

БГНЕС напомня, че преди към седмица по отношение на изявления в медиите, визиращи процедурата за подписване на рамково съглашение за обезпечаване на летателната валидност на самолети Су-25К/УБК, в които се твърди, че самолетите ще бъдат ремонтирани за 310 милиона лв., от МО предоставиха информация, че щурмовите самолети Су-25 е допустимо да бъдат ремонтирани, само че не за 310 млн. лева с Данък добавена стойност, каквото е внушението в изявленията, а за 41 млн. лева без Данък добавена стойност. Ако Министерският съвет реши, сумата по рамковото съглашение може да нарасне до 82,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Но единствено в случай че държавното управление реши! Процедурата за ремонта на самолетите в действителност е по договаряне. Според изследване на специалисти от Военновъздушните сили само фабрики в Беларус и Русия могат да правят такива поправки. Затова са поканени и представители на двете страни. Оферта е подала единствено една – беларуският авиоремонтен цех „ 558 “. В нея е включен цялостният набор от услуги за ремонт и рационализация на този вид самолети, от които Министерството на защитата да избере най-необходимите за нашите машини. Процедурата, оповестена от Министерството на защитата с решение от 17 август 2018 година, е за подписване на рамково съглашение за обезпечаване на летателна валидност на самолети Су-25К/УБК, което значи, че съответни ремонтни действия ще се поръчват единствено при нужда и при финансова опция. Ремонтирането на самолетите Су-25 е необходимо, тъй като техният механически и междуремонтен запас е изминал преди повече от 10 години, споделиха тогава от МО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР