Къпят само зетьове със зелен сертификат на самобитния обичай „Къпанки“

...
Къпят само зетьове със зелен сертификат на самобитния обичай „Къпанки“
Коментари Харесай

Къпят само зетьове със зелен сертификат в Перущица

Къпят единствено зетьове със зелен документ на самобитния бит „ Къпанки “ в Перущица поради растежа на заболелите от COVID-19 у нас и спазването на ограниченията, наложени от здравните управляващи. Това изясни кметът на града Мария Вълканова. Ритуалът се извършва единствено в тази част на България на Ивановден по остарял жанр – 20 януари. В него се включват мъжете, които са се оженили през миналата година. Те се хвърлят в Чолаковия вир, като се счита, че това носи здраве и благодат.

Тази година единствено трима млади зетьове ще се престрашат да скочат в ледените води и ще зарадват своите невести, изпълнявайки ритуала. Броят на тези, които са се оженили обаче е надалеч по-голям – 60 мъже са минали под венчилото през 2021 година Спрямо миналата година мераклиите са с един повече. Заради растежа на заболелите от COVID-19 обаче скачането в Чолаковия вир става единствено против зелен документ. Кметът на Перущица изясни, че и тримата искащи да вземат участие в „ Къпанки “ са показали подобен. Младоженците са на възраст към 30 години. Мероприятието ще се организира при съблюдаване на всички противоепедимични ограничения – искащите да следят ритуала ще би трябвало да носят маски.

Подготовката за обичая стартира още от ранното утро, като младоженците подгряват вкъщи с вино. След това цялата компания се насочва към реката. До вира под звуците на гайди и тъпани ги съпровождат родственици, кумове и другари. Преди да скочат в ледените води изсипват един бакър с алено вино. Вече един път влезнали във водата стартират да пръскат с нея натрупалата се аудитория. Накрая младоженецът цялостни по един бакър от водата и се насочат назад към дома, където изсипва водата в ръкава на булката. За да бъде плодородна годината тя би трябвало да се е хванала за лозница. Накрая следва най-сладката част - сядането на празничната софра. На нея наложително участва печени мисир със зеле, а веселбата продължава до ранни зори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР