Капсулата Орион успешно се върна на Земята, след като прекара

...
Капсулата Орион успешно се върна на Земята, след като прекара
Коментари Харесай

Капсулата Орион успешно се върна на Земята

Капсулата " Орион " сполучливо се върна на Земята, откакто прекара 25 дни в космоса. Тя се приводни в Тихия океан на няколкостотин километра от Калифорнийския полуостров в неделя вечерта българско време.

С това задачата Artemis I завърши сполучливо. Тя е първата от поредност задачи, които би трябвало да върнат човечеството на Луната. Artemis I беше отлагана неведнъж поради разнообразни проблеми.

През ноември т.г. Artemis I полетя. Капсулата " Орион " ще се употребява и за екипаж, само че за първия полет тя беше без подобен и работеше самостоятелно. Мисията включваше няколко обиколки към Луната, по време на които се правиха разнообразни проби.

Връщането назад на Земята беше последният огромен тест. Капсулата устоя на голямото натоварване без проблеми. Тя се приводни и в границите на плануванаъа за това зона.

Следващата задача, Artemis II, обаче ще се забави с години, оповестява в. The New York Times. Мисията планува включване и на екипаж от четирима души.

Тя ще има подобен път с този на Artemis I, само че по-кратък - към 10 дни. През това време екипажът ще обиколи Земята и Лунатаи  ще тества системите на капсулата " Орион ".

Най-рано това ще се случи през 2024 година Една от аргументите за забавянето е, че с цел да се спестят пари, НАСА ще употребява част от оборудването от сегашната капсула " Орион " в новата, която ще лети с Artemis II. За задачата ще са нужни към две години, споделя админът на НАСА Бил Нелсън. Единственият метод да стане по-бързо е, в случай че втората капсула се изработваше още в този момент, само че бюджетът не разрешава това.

Съответно и Artemis III ще се забави. Тя ще полети не по-рано от 2025 година, като ще се осъществя дружно със SpaceX. " Орион " ще бъде в орбита към Луната, като ще се скачи със Starship на SpaceX. А корабът на компанията на Мъск ще кацне с двама астронавти на южния полюс на Луната. Те ще останат там към седмица и по-късно ще се върнат със Starship до " Орион " и по-късно до Земята с капсулата.

Следват още няколко задачи с последователно прибавяне на галактическа " трансферна станция " - Gateway и други Крайната цел е определяне на транспортна система, която да разрешава регулярни полети на хора до Луната и създаване на база там.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР