Капитанът и старши помощник-капитанът на автомобиловоз GALAXY LEADER са български

...
Капитанът и старши помощник-капитанът на автомобиловоз GALAXY LEADER са български
Коментари Харесай

Кои са йеменските хуси, които отвлякоха българските моряци

Капитанът и старши помощник-капитанът на автомобиловоз GALAXY LEADER са български жители. Това заяви пред Золтан Сулай, шеф на „ Стамко менинг Варна Ко “ (Стамко).

По-рано през днешния ден представителят на въоръжените сили на Йемен разгласи, че е проведена „ военна интервенция, при която е арестуван израелски кораб„. Израел разгласи, че има 25 похитени моряци, измежду които български жители.

Капитанът е 42-годишен, родом от Благоевград, а старши помощник-капитанът е 39-годишен, роден е в Горна Оряховица, сподели пред Maritime.bg шефът на „ Стамко “.

Той съобщи, че няма връзка с издигнатия през 2002 година плавателен съд и все още не са постъпили претенции от похитителите.

По думите на Сулай съдът е претрупан с коли и е плавал от Турция с направление към Индия.

„ Тероризъм, в случай че щете – пиратство. Няма по какъв начин по различен метод да бъде несъмнено отвличане на търговски транспортен съд, плаващ с мирни цели и мирни жители на борда “, сподели още Сулай.

Управителят на българския офис на „ Стамко “ е уведомил Министерството на външните работи за настъпилата обстановка, както и фамилиите на двамата български моряци.

„ Надявам се да има позитивна развръзка във допустимо най-кратко време “, сподели пред Maritime.bg Золтан Сулай.

Йеменските хуси са отвлекли танкер в Червено море, като сред екипажа му има българи. Това заяви Израел в неделя, обвинявайки Иран, че стои зад похищението на плавателния съд.

„ Това е следващият акт на ирански тероризъм, който показва скок напред в иранската експанзия против жителите на свободния свят и основава интернационалните последствия, когато става въпрос за сигурността на световните морски направления “, се прибавя в изказването от офиса на израелския министър председател Нетаняху.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути в последно време настояват, че са извършили редица набези против страната и заплашиха да продължат, в случай че войната против " Хамас " в Газа не бъде прекъсната, съобщи Вести и Дарик.
 

Кои са хусите (наричани още хути)

Групата “Ансар Аллах ” завзе столицата на Йемен Сана през 2014 година и управляват огромни територии от страната. Тя е учредена при започване на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това, известните като “Вярващите младежи ”, оказват отпор на въздействието на Саудитска Арабия, ставащо все по-силно в Йемен.

Въоръжената формация има сходна на " Хизбула " и " Хамас " роля, преливайки въздействието си в политически упоритости.

Хусите, чийто представители съставляват отклонение на шиитския ислям, се включиха във войната сред Израел и " Хамас ", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана, изстрелвайки безпилотни самолети и ракети. Част от подкрепяна от Иран " Ос на съпротивата ", хусите се сплотиха в поддръжка на палестинците и отвориха нов фронт за придвижването, което води война от осем години против ръководената от Саудитска Арабия коалиция в Залива.
 

Часове преди отвличането на танкера представителят на йеменските хуси Яхия Сариа съобщи в канала в " Телеграм " на бунтовниците, че те ще вземат на прицел всеки транспортен съд, притежаван или употребен от израелски компании, или пък плаващ под израелски байрак.

Лозунгът на хусите е: " Смърт на Америка, гибел на Израел, проклинание за евреите и победа за исляма ".

Йеменските бунтовници хуси оповестиха, че са изпратили дронове по посока Израел

Хусите са значима част от " Оста на съпротивата ", която се опълчва на Израел и Съединени американски щати и прави набези в целия район от 7 октомври. Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската формация " Хизбула " разменя огън с израелските сили на границата сред Ливан и Израел.

Хусите демонстрираха своите качества с ракети и дронове по време на войната в Йемен посредством офанзиви против Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира хусите. Групата отхвърля да е прокси на Иран и твърди, че създава личните си оръжия.
 
В продължение на повече от година в Йемен царува релативно успокоение на фона на водените от Организация на обединените нации старания за реализиране на мир. Саудитска Арабия води диалози с хусите в опит да излезе от войната, защото Рияд се е съсредоточил върху икономическите си цели вкъщи. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите против Израел обаче повишиха риска от спор за Саудитска Арабия.

През 2019 година хусите поеха отговорност за офанзива, която краткотрайно извади от строя повече от половината от добива на нефт в Саудитска Арабия. Съединени американски щати обявиха, че Иран е виновен за офанзивата, само че Техеран отхвърли това обвиняване.

Ето и хронологията на възхода на хусите

1990 година - Северен и Южен Йемен се сплотяват, с цел да станат една страна под управлението на президента Али Абдула Салех.

1994 година - Гражданска война, при която Салех попречва отделянето на Юга, който желае да се отдели, защото усеща неравнопоставеност в връзките със Севера.

2003-2009 година - Хусите вземат участие в шест въоръжени спора със силите на Салех и в един със Саудитска Арабия.

2011 година - Протестите в Йемен, които са част от Арабската пролет, дестабилизират ръководството на Салех, предизвикат разделяне в армията и дават опция на разклонението на терористичната организация " Ал Каида на Арабския полуостров " да завладее територии в Източен Йемен.

2012 година - Салех се отдръпва от властта в границите на политически преход, подсилен от страните от Персийския залив. Абд-Раббу Мансур Хади става краткотраен президент и управлява процеса по воденето на народен разговор, чиято цел е основаването на нова конституция.

2013-2014 година - " Ал Каида на Арабския полуостров " прави набези на разнообразни места в Йемен. Хусите завладяват столицата Сана през септември 2014 година благодарение на Салех и желаят делба на властта.

2015 година - Хади се пробва да разгласи приемането на нова конституция. Този ход обаче се натъква на съпротивата на Салех и хусите, които арестуват Хади. Хади обаче съумява да избяга, като подхванатите против него дейности предизвикат през март намесата в спора на Саудитска Арабия, която влиза в него отпред на военна коалиция. Сформирането на предвожданата от Рияд коалиция пък води до активизирането на хусите и на последователите на Салех. Очертават се фронтови линии, които в продължение на години не претърпяват огромни промени.

2016 година - " Ал Каида на Арабския полуостров " основава микродържава в района на Мукала. Обединените арабски емирства оказват поддръжка на локални сили в борба, която поставя завършек на ръководството на " Ал Каида на Арабския полуостров ". Гладът става все по-разпространено събитие, откакто предвожданата от Саудитска Арабия коалиция постанова частична обсада на Йемен, като упреква Иран, че доставя ракети на хусите - обвиняване, което Техеран отхвърля. При въздушни удари на обединението умират цивилни, което предизвика реакцията на правозащитни организации.

2017 година - Броят на ракетите, изстреляни от хусите по територията на Саудитска Арабия, доста се усилва. Салех минава на страната на обединението, само че е погубен от хусите.

2018 година - Сили, разполагащи с поддръжката на обединението, напредват към брега на Червено море, с цел да завладяват пристанището Ходейда, което е главен търговски хъб и през което идва филантропичната помощ от чужбина. Стига се до патова обстановка на бойното поле. В Швеция са извършени мирни договаряния, първите от две години, и страните в спора се спогаждат за помирение и за демилитаризиране на Ходейда. Започва работа по замяна на военнопленници.

2019 година - Споразумението за Ходейда като цяло е изпълнено, само че градът не е демилитаризиран. На други места насилието продължава. Обединените арабски емирства като цяло поставят завършек на присъединяване си в спора, макар че не престават да оказват поддръжка на свои съдружници в Йемен, в това число и на сепаратисти от Южен Йемен, които през август съумяват да завладяват Аден. С посредничеството на Рияд е реализирано съглашение за делба на властта сред сепаратистите и държавното управление на Хади, само че осъществяването на това съглашение стартира чак през идната 2020 година

2020 година - Коалицията афишира помирение заради нужда от битка с ковид. До финален завършек на спора обаче не се стига и насилието продължава, макар че страните в спора си разменят военнопленници.

2021 година - Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън афишира, че страната му към този момент не преглежда хусите като терористична организация. Съединени американски щати поставят завършек на поддръжката си за предвожданата от Саудитска Арабия коалиция. Хусите се концентрират върху офанзивата си против Мариб, последния бастион на държавното управление в Северен Йемен. Пратеници на Организация на обединените нации и Съединени американски щати се пробват да договорят преустановяване на огъня за непрекъснато, само че страните в спора отхвърлят да спрат сраженията. Саудитска Арабия и Иран стартират директни договаряния, касаещи най-много Йемен.

2022 година - Хусите нанасят ракетни удари и удари с дронове по ОАЕ, откакто йеменски бойци, разполагащи с поддръжката на Емирствата, влизат в сражения с хусите в Шабуа и Мариб. В отговор обединението нанася въздушни удари по Йемен.

През април президентът Хади отстъпва властта на президентски съвет, като това е част от опитите на Рияд да ускори съюза против хусите. През същия месец страните в спора се договарят за помирение, чийто период е продължен два пъти и изтича през октомври, без да е продължен още веднъж. В Йемен обаче стартира да цари релативно успокоение.

2023 година - През март Иран и Саудитска Арабия се договориха да възобновят връзките между тях, което породи очаквания, че може да се стигне до дълготраен мир в Йемен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР