Капитан Джак Спароу – идолът на повечето тийнейджъри. Да, всички

...
Капитан Джак Спароу – идолът на повечето тийнейджъри. Да, всички
Коментари Харесай

Любопитни факти за пиратите, които най-вероятно не знаете

Капитан Джак Спароу – идолът на множеството младежи. Да, всички се възхищават на радостният капитан, само че действителността е напълно друга – в действителност пиратите са надалеч от радостните безхаберници, които виждаме по малкия екран и киното. В предишното пиратите са имали репутацията на коравосърдечни убийци, които правили безчет безчинства, грабели и убивали всеки, който се изпречи на пътя им. Наред с това, пиратите са въвели и няколко трендове – превръзката на окото, дървения крайник, носенето на обеци и така нататък Освен това, обаче има още доста неща, които не знаем за пиратите. Ето няколко забавни обстоятелството за пиратите, които най-вероятно не знаете:

Пиратското знаме

Чарлз Джонсън е първият, който загатва пиратското знаме. Годината е 1724, а мястото – книгата „ Обща история на пиратите “. Въпреки че общоприетата версия на знамето е череп с преплетени кости, през годините са измислени разнообразни вариации.

Черната брада

Истинското име на Черната брада било Едуард Тийч. Прякорът му идва от рошавата му черна брада. Репутацията му го изпреварва – Черната брада е най-зловещият и застрашителен същински корсар в историята. Подвизавал се като благородник с благороднически обноски и облекло, само че това не би трябвало да ви заблуждава. Пиратът мародерствал надлъж и нашир – по този начин построил злокобното си добро име на човек, с който не би трябвало да се закачаш. Всички се страхували да приближат Карибско море – мястото, където Черната брада се подвизавал сред 1716 и 1718 година, преди да почине в стълкновение.

Жените

Не било наложително пиратите да са единствено мъже. Ан Бони и Мери Рийд са най-известните дами пирати, които историята познава. Били запомнени с  непокорния си манталитет, буйния си характер и с обстоятелството, че се обличали като мъже.

Ромът

Идеята за рома идва от забавно място. Всичко почнало от британците. В началото Британския военноморски флот раздавал вода разредена с ром, с цел да предотврати пиенето на нечиста с водорасли вода. Пиратите последвали образеца им. Фактът, че ромът в Карибите, където мародерствали, бил в остатък също спомогнал. Пиратите даже изменили малко рецептата и почнали да прибавят и малко лимонен сок към рома, тъй като вярвали, че по този начин ще се опазят от подлия по това време скорбут.

Бижутата

Противно на всеобщото мнение, пиратите не носели бижута поради следващата измислена фешън волност. Златните обеци, с които се окичвали съвсем всички пирати били, с цел да са сигурни, че когато умрат цената на обиците ще покрие обичайно заравяне. Доста от пиратите стигали до такава степен, че да гравират обеците от вътрешната страна със своите домашни адреси, с цел да се знае от кое място са и когато умрат да могат да бъдат положени в родното си място.

Превръзката

Не било нужно да си без око, с цел да носиш превръзка. Повечето пирати носели превръзка на окото, с цел да може едното око да се научи да се приспособява на светлина, а другото на мрачевина. Целта била по-бързо да се научат да разграничават обекти с бинокъла си. Това, че с превръзка на окото изглеждали доста по-опасни било единствено комфортен плюс.

Плячката

Филмите сполучливо са наложили неверна визия и в това отношение. Според актуалното кино, пиратите грабели злато, скъпоценни камъни и сребро. Това обаче не е по този начин. В предишното корабите пренасяли основно дървен материал, текстил и скотски кожи. Затова и пиратите крадели точно това, наред с най-нужните провизии– храна, оръжие и алкохол. Понякога попадали и на скъпоценности. Това обаче било необичайност. Въпреки че съвремието познава безброй митове за морските съкровища на пиратите.

Сексът

Пътуванията на пиратите постоянно продължавали с месеци. Това станало причина двама мъже да могат да правят сексуален акт. Първите свидетелства за гей бракове сред пирати датират още от 1600 година. Правата на гей двойките били относително огромни – можели да разделят по равно плячката си, да си разменят пръстени, а при положение, че един от двамата почине другият получавал обезщетение.

Червеният байрак

Червеният пиратски байрак бил даже по-страховит от този с черепа и преплетените кости. Причината била елементарна – аленото знаме значело, че при отвличане на кораба заповедта е да няма благосклонност. Всеки, който окажел даже сходство на опозиция щял да бъде погубен мигновено.

Цезар и пиратите

Говори се, че даже великият Юлий Цезар е имал общо с пиратите. Още в младежките си години, Цезар попаднал в пиратски плен, само че вместо нормалната процедура да убият, пиратите решили да изискат откуп за живота му. Тъй като Юлий бил римлянин, приближаващ от заможно семейство, те поискали откуп от 20 гения злато (днес се равняват на към 200 000 долара), само че Цезар ги подучил да изискат два пъти повече. Минал месец и когато парите пристигнали, той бил освободен. Цезар обаче не не запомнил голямата засегнатост и след време събрал голяма армия, заловил похитителите си и ги избил до крайник.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР