Капиталовите разходи и оперативните програми са изпълнени на 67 %,

...
Капиталовите разходи и оперативните програми са изпълнени на 67 %,
Коментари Харесай

Милка Христова: БСП няма да подкрепи Годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община

Капиталовите разноски и оперативните стратегии са изпълнени на 67 %, което значи неусвоени над 211 млн. лева, уточни заместник-председателят на СОС
Няма да подкрепим Годишния доклад за касовото осъществяване на бюджета на Столична община към 31 декември 2019 година Това сподели по време на съвещанието на Столичния общински съвет заместник-председателят на СОС и групата на Българска социалистическа партия Милка Христова.

По думите й съображенията не са единствено от политически, а и от на практика темперамент.

„ Бях извънредно удивена, когато чух цифрата 97% за осъществяване на приходната част в бюджета. В Приложение № 1, което съпътства Бюджет 2020 година, общите доходи на Столична община за 2019г. са изпълнени на 88%, като приходите по оперативните стратегии са изпълнени на 67%. Така, общото осъществяване в приходната част е в размер на 84%. Много ми е любопитно разликата до декларираните 97% от кое място се получава “, сподели Христова.

„ Отчетът подобен, какъвто ни е показан и приложенията към него, наложително би трябвало да обезпечава опция да бъде оценен, да дава достоверна информация, тъй че да могат да бъдат направени съответните заключения, които да послужат за взимане на съответни правилни управнически решения “, уточни тя.

Според нея типът, в който е направен Отчетът за касовото осъществяване и най-много приложенията към него не дават такава опция за относителен разбор. „ Напротив. Като че ли единствената цел на вносителите е да затруднят правенето на подобен разбор “, добави Христова.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия изясни, че всъщност бюджетът съставлява уравнение с две елементи - доходи и разноски, само че при показания доклад за касовото му осъществяване едната част от уравнението липсва. „ Дадени са събраните доходи и осъществените разноски, само че сте пропуснали, съгласно мен напълно съзнателно, две доста значими колони в приложенията, както и в текстовата част на доклада, а точно плануваните доходи и разноски, изясни Милка Христова - По този метод се осуетява опцията директно, да се съпостави плануваното с изпълненото, като комфортно се „ прикрива” неизпълнението “.

По думите й Отчетът на касовото осъществяване на бюджета не е уравновесен във връзка с размера на информацията за обособените действия. " Една част от тях са мощно преекспонирани - примерно на опазването на здравето и обществените действия, които са извънредно значими, са отделени повече от 7 страници, в които обаче е пропуснато да се означи, че за опазване на здравето усвояването на средствата е единствено 74%.

„ Защо на дейностите по чистотата и ръководство на отпадъците, за които се харчат повече от 1/10 от бюджетните средства е отделена няма и една страничка? “, попита заместник-председателят на СОС.

Тя смята, че съществена уязвимост в Отчета за касовото осъществяване на бюджета за 2019г. е неналичието на всевъзможен опит за сериозен разбор и изтъкване, на каквито и да е проблеми при събиране на приходите или пояснение за неизпълнението на разноските.

Милка Христова се спря и на осъществяването на финансовата стратегия залегнала в бюджет 2019г., като посочи, че финансовите разноски и оперативните стратегии са изпълнени на 67 %, което значи неусвоени над 211 млн. лева „ Дори да приемем, че оперативните стратегии не са предмет на този разбор, с което аз не съм съгласна, неизпълнението единствено на бюджетните финансови разноски е в размер на 100 млн. лева “, означи тя.

„ Основна уязвимост е и неналичието на разбор за аргументите за неприятното, безобразно качество за осъществяването на финансовата стратегия в частта на осъществените през 2019г. строителни и ремонтни действия. Ремонтите на ул. „ Граф Игнатиев”, площада пред църквата „ Св. Седмочисленици”, градинката пред СУ, бул. „ К. Величков” и метода, по който те се направиха се трансфораха в ахилесовата пета на ръководството на ГЕРБ “, съобщи Милка Христова и добави, че феномените „ ремонт на ремонта” и „ надзор на контрола” се трансфораха в „ непокътната марка” за работата на Столична община.

„ СОС и Столична община са длъжни да вземат всички ограничения за обезпечаването на първокласен капиталов развой във всичките му стадии, с цел да се прекрати неприемливото хабене на бюджетните средства, както и европейските такива “, сподели в умозаключение заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР