Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства(снимка: CC0 Public Domain)Задава

Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства(снимка: CC0 Public Domain)Задава ...

На хоризонта: 80-терабайтови твърди дискове


Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Задава се нов пробив в капацитета на твърдите дискове. Сътрудничество между Seagate и японски специалисти обещава появата на следващо поколение HDD с рекордно голям обем от 80 терабайта.

Японската компания Showa Denko, най-големият независим производител на алуминиеви магнитни плочи за твърди дискове, за разработване на носители от следващо поколение. Очакват се, макар и не скоро, 3,5-инчови устройства с капацитет до 80 терабайта (TB).

Партньорите възнамеряват да създадат носители с висока плътност на базата на магнитна сплав от желязо и платина (FePt). Настоящите твърди дискове HAMR (Hot Spot Recording), които Seagate започна да доставя на клиентите по-рано тази година, също се базират на FePt. Но Seagate използва стъклени плочи в тези модели, а не алуминий – именно там Showa Denko специализира в последните години.
още по темата
Същевременно, японската фирма Hoya, производител на стъклени плочи за твърди дискове, твърди, че плътността на записа на HDD може да се увеличи само на стъклени плочи, докато  алуминиевите не са подходящи за тази цел.

Ще бъде интересно за индустрията, ако Showa Denko адаптира технологията HAMR към своите алуминиеви плочи, опровергавайки претенциите на конкурента Hoya.

Източник: technews.bg