Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв.

...
Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв.
Коментари Харесай

Омбудсманът: Над 100% пренаселеност на непридружени деца-бежанци във Военна рампа, има риск от COVID епидемия

Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. " Военна рампа " е повишен с над 100 %. Зоната бе построена през 2019 година особено за непридружени деца-бежанци, с потенциал за 100 деца. Проверка на чиновници от Националния предпазен механизъм (НПМ) към омбудсмана в края на предходната седмица откри, че към 12 август 2021 година са регистрирани 221 непридружени малолетни и малолетни деца. Фокусът на инспекцията на омбудсмана особено беше ориентиран към материално-битовите условия, обезпечаването с медицински и немедицински експерти, пропускателния режим на Сигурната зона за непридружени деца.

При инспекцията е открито, че 146 от малолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на чиновниците на Отдел " Производство по интернационална протекция " (ПМЗ) към Регистрационно-приемателен център (РПЦ) физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен потенциал на Сигурната зона), защото там са изолирани от пълнолетните бежанци и има следен достъп до помещението. Проверката на омбудсмана установи извънредно неприятни материално-битови условия, извънредно неприемливи и изрично несъответствуващи за деца. Много обезпокоителен е фактът, че 75 деца разполагат единствено с две бани и две тоалетни, помещението е напълно нехигиенизирано, липсват и мебели за предпазване на персонални движимости.

" В подтекста на идната четвърта COVID-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от пораждане на епидемиологичен гърмеж. В подобен тип помещение не е допустимо да бъдат спазени противоепидемичните ограничения ", написа в специфичния отчет на омбудсмана, изпратен до ръководителя на Държавната организация за бежанците. Национален природонаучен музей установи още, че Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В пространства, чиято величина е към 15 кв. са настанени по шест деца, а в по-малките по площ пространства са по 4 деца.

Друг проблем, който установи Национален природонаучен музей е, че личният състав, който се грижи за децата е извънредно непълен - 8 обществени служащи и един психолог. Социалните служащи нямат физическата опция да поддържат децата в обществената им акомодация, да преценяват потребността от психическа помощ на всяко дете.

Независимо, че главната рекомендация на омбудсмана като Национален природонаучен музей, а точно да се построи обособен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и малолетни деца, е изпълнена отчасти, посредством създаване на " сигурни зони " в ПМЗ - София (в кв. " Военна рампа " и кв. " Овча купел " ), екипът счита, че потенциалът на сигурните зони при засилен бежански поток не е задоволителен. Национален природонаучен музей предлага на ДАБ в най-кратък период да се обособи спомагателна Сигурна зона за непридружени деца.

По данни на управлението на ПМЗ - кв. " Военна рампа " в интервала от 1 януари 2021 година до 11 август 2021 година са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а своеволно напусналите са 784. Всички са оповестени за търсене, като открити са две от тях. Средният престой на записано в Центъра дете е към 15 дни. Това е и повода единствено 20 деца да бъдат включени в просветителния развой.

Национален природонаучен музей ревизира и здравното обслужване на децата-бежанци. В Центъра работи доктор на цялостен работен ден. Здравният кабинет е гарантиран с лекарства и консумативи от ДАБ. В центъра се настаняват непридружени малолетни и малолетни деца след прекаран 10 дневен карантинен интервал в ПМЗ - кв. " Овча купел " и негативен бърз антигенен тест за COVID-19 зараза. При приемане на децата в Центъра се прави примитивен обзор. По данни на лекаря постоянно се открива Скабиес (Краста). ПМЗ - кв. " Военна рампа " има договорни връзки с " Втора МБАЛ-София " за проучване на костната система за определяне на действителната възраст на съмнителни, представящи се за малолетни чужденци. За актуалната година са изследвани 40 лица и единствено 4 от тях са били на възраст под 18 години. Изследванията се вършат след Информирано единодушие.

За непридружените деца е основана опция за установяване на общопрактикуващ доктор, само че действително това не се прави заради късия престой (средно 14 дни) на децата в ПМЗ - кв. " Военна рампа ".

Към момента няма непридружени деца със болести и на медикаментозна терапия. Има момче на 17 години с ампутация на десен горен крак, което, в случай че се задържи в Центъра (не напусне самоволно) ще бъде показано пред ТЕЛК с опция за протезиране.

През годините омбудсманът като Национален природонаучен музей неведнъж е заявявал, че главен проблем за непридружените деца-бежанци остава определянето на техен легален представител. Във връзка с представителството на непридружените деца-бежанци през 2020 година бяха препоръчани промени и допълнения в Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Омбудсманът като Национален природонаучен музей изрази мнение във връзка с предлагането за смяна на член 25 от ЗИД на Закона за убежището и бежанците. Омбудсманът поддържа законодателните старания за гарантиране правата на непридружените деца, наблягайки смисъла на института на представителството и потреблението на Националното бюро за правна помощ за реализиране на представителството на непридружените деца. По време на инспекцията в ПМЗ - кв. " Военна рампа " Национален природонаучен музей откри, че на 161 непридружени деца е назначен представител по член 25 от ЗУБ. По данни на управлението на Центъра процесът по установяване на представител е усъвършенстван и интензивен. Срокът, за който се назначава представител е до седмица след изпращане до Националното бюро за правна помощ на писмо с съобщение за записано дете в ПМЗ - кв. " Военна рампа ".

Във връзка с направената инспекция, констатации и гореизложените, извънредно тревожни обстоятелства, омбудсманът изпрати рекомендация до Държавната организация за бежанците, в която настоя:

В най-кратък период да се обособи спомагателна Сигурна зона с подобаващи условия за живот за непридружени деца-бежанци.

Да се назначат спомагателни експерти за работа с непридружени деца-бежанци.

Да се подхващат дейности по съблюдаване на противоепидемичните ограничения в ПМЗ - кв. " Военна рампа " и да се реши включването на непридружените деца-бежанци в Националния проект за имунизиране против COVID-19 на Република България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР