Капацитетът на реанимацията на варненската болница Св. Анна е недостатъчен

...
Капацитетът на реанимацията на варненската болница Св. Анна е недостатъчен
Коментари Харесай

Реанимацията в МБАЛ Св. Анна във Варна се задъхва от тежки случаи, нуждае се от разширение

Капацитетът на реанимацията на варненската болница „ Св. Анна ” е непълен да поеме увеличаващия се брой на пациентите и от време на време се постанова те да бъдат настанявани на елементарни кревати, а нужната инсталация се взема от операционните зали.

Това заяви в ефира на Дарик доктор Радосвета Бабева, която работи в отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ „ Св. Анна ”. Реанимацията разполага с 11 кревати, само че поема пациенти от цяла Североизточна България.
Отделението поема тежката травматология от цялата област, както и от прилежащите. Поради тази причина реанимацията е в непрекъснат режим да работи „ на ръба ” с наличните кревати, инсталация и личен състав.  
 „ Пациентите, за които се грижим, могат да бъдат разграничени на три групи. Към първата спадат тези, които лежат в други отделения и са претъпели незабавни интервенции. Втората група е на пациенти след неврохирургични интервенции и нуждаещи се от по-дълго наблюдаване, както и на възрастни хора след ортопедични или хиругични интервенции. Третата група е най-многочислената и към нея спадат травматичните пациенти, признати след произшествия, опити за самоубийства, индустриални или битови контузии ”, изясни доктор Бабева. 
 Нейните наблюдения сочат, че от ден на ден се усилват младите пациенти, потърпевши при пътни произшествия. Много от тях по-късно остават инвалиди за цялостен живот. Д-р Бабева даде за образец приемането на шестима младежи в тежко положение единствено през предходната седмица.
„ Лятото травматизмът е по-голям поради случаите с моторджии и туристи, като сме имали случаи чужденци да скачат в празен басейн. През есента зачестяват паданията на възрастни хора от дървета при бране на орехи и ябълки. През пролетта се усилват опити за самоубийства, като единствено за седмица сме имали четирима пациенти, решили да сложат завършек на живота си със скок от високо ”, описа още доктор Бабева. 
 Според нея реанимацията в „ Св. Анна ” би трябвало да бъде разширена с още най-малко 5 реанимационни кревати, снабдени с нужната инсталация. Персоналът също е извънредно непълен, уточни доктор Бабева, която работи в отделението повече от 20 години. В момента в отделението работят 28 лекари и над 30 сестри.
 „ През 90-те години на предишния век, когато започнах работа, личният състав се състоеше от 70 души, а леглата бяха по-малко ”, описа доктор Бабева. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР