Капацитетът на проектите за възобновяема енергия достигна 3869 гигавата миналата

...
Капацитетът на проектите за възобновяема енергия достигна 3869 гигавата миналата
Коментари Харесай

Глобалният капацитет за възобновяема енергия се е увеличил с 52% за 5 години

Капацитетът на плановете за възобновима сила доближи 3869 гигавата предходната година, което е нарастване от 52% през последните пет години, разкриват последните данни от отчета на Международната организация за възобновима сила Renewable Capacity Statistics 2024, представен от Анадолската организация (АА).

Увеличаването на потенциала за възобновима сила беше подхранвано от възходящата наклонност към чисти енергийни източници в международен мащаб , защото страните се стремят да се дистанцират от нездравословните за околната среда изкопаеми горива.

Делът на възобновимата сила в електроенергийния потенциал доближи 43,2% предходната година, като се покачва с 8,6% спрямо 2019 година

Между 2019 година и 2023 година слънчевите електроцентрали са имали максимален растеж измежду възобновимите енергийни източници.

През последните пет години инсталираният безоблачен потенциал се е нараснал със 138,5% до 1419 гигавата , следван от вятърните електроцентрали, които означават растеж от 63,5% по отношение на равнищата от 2019 година Общата конфигурирана мощ на международните вятърни електроцентрали доближи 1017 гигавата предходната година.

Електроцентралите на биомаса усилиха потенциала си с 20% от 2019 година до 2023 година , достигайки 150 гигавата, до момента в който геотермалните електроцентрали доближиха 15 гигавата предходната година, което е нарастване със 7,1% по отношение на 2019 година

Капацитетът на водноелектрическите централи през 2023 година се е нараснал с 6,4% за петгодишния интервал, достигайки 1268 гигавата.

Източникът с най-малка смяна във връзка с конфигурираната мощ е морската сила . Този източник, който включва електрическа енергия, създадена от талази, приливи и отливи и морски ветрове, означи нищожен ритъм на напредък от 0,2%. Половината от морските енергийни планове с 527 мегавата конфигурирана мощ се намират в Азия, а 45% са в Европа.

Най-голям растеж в потенциала за възобновима сила се следи в Азия със 74% , следван от страните от Океания с 56% и европейските страни с 37%.

За същия интервал възобновимият потенциал е повишен с 36% в Северна Америка и с 29% в Южна Америка, до момента в който в Африка е регистриран растеж на потенциала от 23%.

През последните пет години общият потенциал за възобновима сила отвън мрежата се е нараснал с 36% до 12 754 мегавата.
 Слънчевата сила се обрисува като огромния победител в енергийния преход
Слънчевата сила се обрисува като огромния победител в енергийния преход

Рекордни конфигурирани мощности в Китай, Съединени американски щати, Германия и Холандия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР