Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства неотдавнашната среща на върха,

...
Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства неотдавнашната среща на върха,
Коментари Харесай

Шолц настоява за по-нататъшни разговори по повод конфликта в Украйна

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства неотдавнашната среща на върха, водена от Саудитска Арабия, за спокойно съглашение за преустановяване на боевете в Украйна и прикани за по-нататъшни дипломатически старания.


Представители на към 40 страни, измежду които Китай, Германия, Индия и Съединените щати, участваха в срещата в Джеда предишния уикенд, само че Русия не беше поканена.

" За нас има смисъл да продължим тези договаряния, тъй като те ускоряват натиска върху Русия да осъзнае, че е поела по неверен път и че би трябвало да изтегли войските си и да направи допустимо постигането на мир ", съобщи Шолц в годишното си лятно изявление за немската телевизия ZDF.

Подобни интернационалните диалози за разискване на пътя към мира се организираха и в Копенхаген през юни.

Шолц назова диалозите в Дания и Саудитска Арабия, извършени на равнище съветници по външна политика, " доста специфични ".

" Те са доста значими и в действителност са единствено началото ", сподели Шолц.

В понеделник Украйна съобщи, че е " удовлетворена " от срещата на върха в Саудитска Арабия, по време на която Киев се опита да получи поддръжка за своя кротичък проект от 10 точки, включващ цялостно евакуиране на съветските войски от украинска територия.

Междувременно Москва съобщи, че спокойно съглашение е допустимо единствено в случай че Киев постави оръжие.

Повече от година след нахлуването на Русия Украйна стартира дълго чаканата контраатака през юни, откакто натрупа западни оръжия. Но тя се бори да реализира прогрес в изискванията на твърда съветска опозиция.

Киев неколкократно изиска от Берлин крилати ракети с огромен обхват " Таурус ", с цел да ускори напъните си, само че Германия до момента се противопоставяше с аргумента, че оръжията могат да доближат съветска територия и да разширят спора.

В изявлението Шолц удостовери, че Германия понастоящем е вторият по величина снабдител на военна помощ за Украйна след Съединени американски щати.

Но по въпроса за изпращането на ракети " Таурус " на Украйна канцлерът остана неразбираем.

" Както и в предишното, ние постоянно ще преглеждаме доста деликатно всяко едно решение, какво е допустимо, какво има смисъл, какъв може да бъде нашият принос ", сподели Шолц. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР