Канцерогенното вещество бензопирен е открито в български биологичен див чесън

...
Канцерогенното вещество бензопирен е открито в български биологичен див чесън
Коментари Харесай

Засякоха токсичен български чесън във Франция

Канцерогенното вещество бензопирен е намерено в български биологичен див чесън /Allium ursinum/, импортиран в няколко европейски страни. Информацията е оповестена на 1 март в Европейската система за бързо предизвестие за рискови храни и фуражи (RASFF).

Съобщението е изпратено от Франция след доказване на токсичния промишлен замърсител. Хранителният артикул се разпространявал в 6 страни - Франция, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Люксембург. Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е избран като „ сериозен “. До момента обаче Българската организация по сигурност на храните мълчи. 

В изсушения див чесън лабораторно е открито наличие на бензопирен от 20 мг/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 150 мг/кг, което е към 10 пъти повече от позволените за консумация пределно възможни правила. Към 16 март засегнатите страни, където е бил импортиран дивият чесън, са подхванали ограничения по евакуиране от комерсиалната мрежа, като единствено България не е уведомила RASFF за подхванати дейности. 

Замърсителите - бензопирен и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), са от един клас органични съединения. Получават се най-вече при горивни процеси в промишлеността и бита, като съществени източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични боклуци, остарели гуми и други

Рискови за струпване на тези замърсители са месните храни, изключително пушените и печените на скара. Бензопирен и ПАВ са извънредно токсични съединения. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората.

Както " Марица " неотдавна писа, български биопродукти ментета всеобщо заливали пазарите в Европейския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР