Канцерогенни индустриални замърсители са открити в български див чесън, продаван

...
Канцерогенни индустриални замърсители са открити в български див чесън, продаван
Коментари Харесай

Франция откри канцерогенни индустриални химикали в български див чесън

Канцерогенни индустриални замърсители са открити в български див чесън, продаван във Франция, сигнализира Европейската система за бързо предупреждаване за рискови храни (RASFF). Съобщението е от 1 март, само че и до през днешния ден българските аграрни управляващи, в това число Агенцията по храните, мълчат. За заплахата през днешния ден предизвестиха от " Активни консуматори ".

Хранителният артикул се популяризира в 6 страни – Франция, Белгия, Дания. Германия, Холандия и Люксембург.

Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е избран като „ сериозен “. В изсушения див чесън лабораторно е несъмнено наличие на бензопирен от 20 мкгр/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 15 0 мкгр/кг, което е към 10 пъти повече от позволените за консумация пределно възможни правила.

Към днешна дата засегнатите страни са подхванали корективни ограничения, като единствено България не е уведомила RASFF за подхванатите дейности.

Замърсителите – бензопирена и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) - са от един клас органични съединения. Получават се най-вече при горивни процеси в промишлеността и бита, като съществени източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични боклуци, остарели гуми и други Рискови за струпване на тези замърсители са месните храни, изключително пушените и печените на скара. Бензопирена и ПАВ са извънредно токсични съединения. Отнасят се към клас 1 канцерогени – това са най-силните. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР