Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие какво между първо

...
Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие какво между първо
Коментари Харесай

БСП кани на разговори за бюджета всички парламентарни групи

„ Каним всички парламентарни групи да реализираме единодушие какво сред първо и второ четене да подобрим в бюджета в посока поддръжка на служащи, на небогати, на възрастни, на уязвими, поддръжка за стопанската система. ”

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията.

Тя изрази терзание от обстановката към най-важния закон в страната – за бюджета. По нейните думи импортираното в Народното събрание от служебния кабинет предложение да се удължи действието на Бюджет 2022 година значи заледяване на приходите при увеличаващи се цени и това е недопустимо за българските социалисти.

„ Нашата философия и политика е тъкмо противоположната – таван на някои цени и замразяването им и увеличение на приходите. Защото това нарастване, което направихме в постоянното държавно управление, към този момент е изядено от инфлацията ”, изясни Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че левицата към този момент е внесла в Народното събрание своя обществен пакет и той би трябвало да бъде прегледан. Той включва: увеличение на минималната заплата на 850 лева, майчинството през втората година да се усили до размера на минималната заплата, да има разбиране „ енергийна беднотия ”, таван на цените на енергоносителите, две цени – една за небогати и една за хора с повече благоприятни условия, безвъзмездни учебници и медикаменти за деца.

„ Подобни политики и дейности се подхващат в целия Европейски съюз. Нито една страна в Европа сега не си разрешава да замрази разноските за заплати, обществените разноски и поддръжката за стопанската система при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага сходно решение в Европа, а и освен ”, акцентира Корнелия Нинова, която даде образец с Германия и Япония, приели по 200 милиарда в помощ на своите семейства и стопански системи.

Нинова напомни, че България към този момент е била в идентична обстановка като сегашната: „ На 23 декември 2021 година кабинетът тогава внесе предложение да се продължи остарелият бюджет до края на март. Какво се случи тогава – сред първо и второ четене на този закон партиите направихме своите оферти и от това, което влезе като закон, излезе нещо по-добро за хората и за стопанската система. ”

„ Внесени са над 40 законопроекта към този момент – всяка парламентарна група си е внесла своите оферти. Служебният кабинет споделя, че има риск да се получи предизборно наддаване в Народното събрание и това да докара до неприятен край. Първо, не е работа на служебния кабинет да прави тези оценки, само че е наша работа и отговорност, на всички – водачи, управления и парламентарни групи, дали в този миг ще потвърдим, че Народното събрание е мястото, къде се разисква и приема бюджет и дали ще реализираме най-малко единодушие сред първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансовата непоклатимост на страната си ”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

„ Още през днешния ден ще отправим предложения към парламентарните групи. Помните, че преди две седмици поканихме групите на сходен диалог. Тогава част от сътрудниците се отзоваха и постигнахме единодушие по някои въпроси, да вземем за пример - по минималната работна заплата. Разговаряхме по това да има разбиране „ енергийна беднотия ”. Не постигнахме единодушие за таван на цените, какъвто Българска социалистическа партия искахме, само че имахме диалог, в който най-малко най-малко обществен пакет може да бъде признат сред първо и второ четене и да не оставяме хората през зимата в тежко състояние ”, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР