Каним Ви на традиционната новогодишна разходка из австрийската столица с

...
Каним Ви на традиционната новогодишна разходка из австрийската столица с
Коментари Харесай

НА ЖИВО по БНТ: Новогодишният концерт на Виенската филхармония

Каним Ви на обичайна новогодишна разходка из австрийската столица с превъзходната музика на Щраус. Гледайте директно от златната зала на Мюзикферайн във Виена Новогодишният концерт на Виенската филхармония с диригент Кристиан Тилеман по Българска национална телевизия 1 от 12:15 часа!

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е трансформирал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е проведен за да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, само че през днешния ден е измежду знаците на първия ден на Новата година.

Не инцидентно всеки подробност от събитието е изкусен до последна детайлност. Флоралната декорация е фантастична и съставлява наслаждение за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 година филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването стартира още на 27 декември като близо 30 000 стръка цветя трансформират Златната зала в необикновен парк.

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните осъществявания, които се прожектират и в залата. Вече 27 години, по време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните фенове от целия свят имат опция да видят особено квалифициран музикален филм. Филмът на 1 януари 2019 година ще бъде отдаден на 150-годишнината на Виенската щатсопера и съставлява 24-минутно музикално странствуване зад кулисите на операта.

Музиканти на Виенската филхармония дружно с актьори от операта ще свирят, пеят и танцуват в световноизвестния оперен спектакъл и към него. За първи път в антракта ще звучат и оперни осъществявания. Звездите на Щатсопера Камила Нюлунд и Адриан Ерьод ще изпълнят дует от " Прилепът " на Йохан Щраус, а Даниела Фали и Рафаел Фингерлос ще бъдат Папагена и Папагено от „ Вълшебната флейта “ на Моцарт. Балетната натрупа на операта е подготвила фрагменти от " Раймонда " на Александър Глазунов.

За първи път на диригентския пулт на Новогодишния концерт ще застане основният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман. Съвместната му работа с виенските филхармоници датира от 2000 година

Новогодишният концерт на Виенската филхармония обичайно показва безконечната музика на композиторите от семейство Щраус, а всеки концерт приключва с три поредни биса: с бърза полка, с валса " На хубавия наследник Дунав " и с " Радецки марш ", при който публиката пляска в такт. Освен тях в програмата са включени и творби на австрийските композитори Йозеф Хелмсбергер-младши и Карл Михаел Цирер.

Новогодишният концерт се излъчва от австрийската телевизия ORF и от над 90 малките екрани на пет континента, а дискът със записа от концерта ще бъде пуснат в продажба на 7 януари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР