Канг Чун-хьок е роден в провинция Онсонг, Северна Корея. На

...
Канг Чун-хьок е роден в провинция Онсонг, Северна Корея. На
Коментари Харесай

Да избягаш от най-суровата диктатура в света: Северна Корея през погледа на един модерен творец

Канг Чун-хьок е роден в провинция Онсонг, Северна Корея. На 16-годишна възраст пресича ледените води на река Тумен, която разделя Северна Корея и Китай, трансформирайки се в един от 30-хиляди дезертьори, които съумяват да избягат от най-затворената страна в света през последните две десетилетия.

„ Очакваме Китай да се намеси “, съобщи още той

По-късно се открива в Сеул, Южна Корея, където приключва изящни изкуства.

Започва да рисува бруталните злоупотреби на режима в Пхенян. Неговите картини обикалят света и демонстрират детайлно освен претърпяното от него, само че това, което се случва с милиони деца в Северна Корея.

През 2016 година издава първия си хип-хоп сингъл „ За свободата “. По мотив тази ария „ Уошингтън Поуст “ отбелязва: „ Триумфът на Канг е още по-значим, тъй като той е бил „ цъфтяща лястовица “ - термин, с който в Северна Корея се назовават бездомните деца поради обстоятелството, че те непрестанно търсят храна “.

Докато групировката изстреля 5000 ракети против Израел в ранните часове на 7 октомври, артилерията на Пхенян може да изстрелва към 16 000 на час

„ С моите другари обичахме да събираме гилзите около пространства, на които се правиха изтезания, тъй като нямахме играчки. Един ден взех решение да мина най-отпред и да видя какво се случва. Бях чувал, само че в никакъв случай не си бях представял такова нещо. Две седмици по-късно не можех и да си помисля да хапвам “, описа Канг Чун-хьок извънредно в предаването „ 120 минути “.

Той описа още, че всеки ден след учебно заведение ги карали да събират трева за зайците, които учебното заведение отглеждало, тъй като месото им отивало за храна на армията. С кожата им пък се шиели обувки.

Според Пхенян редови войник Кинг прекосил границата от Сеул „ заради нечовешко отношение в американската войска и расова дискриминация “

„ Докато бях възпитаник живяхме доста зле. Баща ми реши да избяга в Китай, с цел да завоюва пари. Но един ден застанал на крайбрежието на река Тумен от китайска страна и гледал Северна Корея, като си мислел какъв брой желае да се върне. Тогава бива хванат и изпратен назад в пандиза “, сподели Канг Чун-хьок.

След две години в трудов лагер се разболява, само че против дребен откуп съумял да се върне при фамилията си.

„ Баща ми показа, че няма различен излаз с изключение на да се избяга в Китай. Той съумя да накара съвсем цялото село да избяга през реката.

Канг Чун-хьок има татуировка на датата, на която е избягал – 09.03.1998 година

„ Бях на 12 години, бяха доста уплашен. Помня, че татко ми трябваше да брои до три и тогава да стартираме да бягаме, само че аз бях токова уплашен, че той сподели едно и аз започнах да търча. Най-големият ми боязън бе да ни заловят или да пропаднем в реката, тъй като ледът може да се пропука всеки един миг “, сподели той.

Пухената шапка беше връчена персонално от министъра на защитата на Руската федерация Сергей Шойгу

„ Сред моите другари имам такива, които са избягали от Северна Корея. Те изтриват спомените от Северна Корея. Но при мен, може би поради рисуването, картините остават в съзнанието ми “, уточни Канг Чун-хьок.

„ Избрах рап музиката, поради историята на хип-хопа, а точно, тъй като стилът стартира като род на онеправданите, които се концентрират върху обществените проблеми и несправедливостта в едно общество. С тази концепция написах и първата си ария “, сподели той.

„ Ако някой в Северна Корея слуша южнокорейска или друга музика, може да му коства живота “, съобщи Канг Чун-хьок.

„ Мен не ме е боязън, че ме следят, само че и нямам доверие, че против мен ще има офанзива или някой желае да ми навреди “, заключи избягалият от Северна Корея.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР