Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската

...
Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската
Коментари Харесай

Избирането на Фон дер Лайен е като политиката на ЕС - не е погрешна, но не е и удовлетворителна

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия беше утвърдена от Европейския парламент, въпреки и с малко болшинство, акцентира френският в. " Фигаро ". За немската министърка на защитата това значи, че залогът й най-сетне е бил сполучлив. Откровено проевропейската й позиция може да й е донесла няколкото гласове, от които се нуждаеше.

Победата й обаче е безславна, написа френският в. " Либерасион ". Наистина, тя ще стане първата жена, избирана на този пост от 1958 година, само че успеха й с 383 гласа, при нужни 374, е надалеч от 422-та гласа, които получи Жан-Клод Юнкер през 2014 година.

Гласуването в Европарламента е скрито и не се знае кой за кого е дал своя вот. Но можем да твърдим без необикновен риск, че без поддръжката на евроскептиците от италианското Движение " Пет звезди " и полската Право и правдивост, които оповестиха поддръжката си за нея, тя щеше да загуби. Много от депутатите на нейния личен лагер, консерваторите от Европейската национална партия, както и от другите две публично подкрепящи я групи - социалистите и " Обновете Европа " - явно са дали своят вот срещу нея. В противоположен случай тя можеше да получи 443 гласа единствено от тях.

Избирането на Фон дер Лайен беше показателнo за положението на Европейски Съюз, написа немският ежедневник " Нойе оснабрюкер цайтунг " в днешната си публицистична публикация, припомняйки, че " в предишното политиката беше считана за изкуството на компромиса сред това, което си представяме и това, което можем да реализираме ".

" В Европейски Съюз, с неговите 28 страни членки, тя се редуцира до изкуството на най-малкия общ знаменател ", акцентира изданието. " Затова политиката на Европейски Съюз постоянно работи като избирането на Фон дер Лайен за председателка на Европейска комисия: не е неправилна, само че не е и удовлетворителна ".

Урсула фон дер Лайен поема поста в миг, когато Европейски Съюз е обзет от вътрешни разделения, подхранвани от възхода на национализма. В същото време блокът се бори за въздействие с Русия, Китай, Съединени американски щати, Иран и други страни, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

Въпреки че беше утвърдена с малко болшинство от гласове, Фон дер Лайен възприе победоносен и спогодителен звук в речта си след оповестяването на решението. " Доверието, което ми гласувате, е доверие, което проявявате към Европа, доверие към една обединена и мощна Европа, от Изтока до Запада и от Юга до Севера ", акцентира тя.

Процесът по избирането на немската министърка на защитата беше тежък. Европейските държавни ръководители в началото бяха приели да предлагат за ръководител един от претендентите, препоръчани от политическите групи в Европейския парламент, само че се отхвърлиха от съглашението, откакто двамата водещи претенденти се сблъскаха с непреодолима съпротива. След дни на интензивни договаряния те избраха Фон дер Лайен, която не беше считана за евентуален претендент. Макар и член на десноцентристкия немски Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, тя завоюва поддръжка измежду левите сили, обещавайки минимална европейска работна заплата и стратегия за въглероднонеутрална Европа, напомня в. " Ню Йорк таймс ". Беше неизбежно мнозина депутати да сметнат номинацията й за цинична договорка сред Германия и Франция - нещо, което по-новите и по-малки страни членки не поддържат.

В речта след избирането си, Фон дер Лайен звучеше като буйна поддръжничка на глобализацията, отхвърляйки изолационизма като несъответствуващ за Европа. Тя насочи и едвам прикрити рецензии към китайската самодейност " Един пояс, веднъж ". Този метод ще я докара до спор с някои страни членки, изключително от източните и южни елементи на Европа, които считат Брюксел за склонна към интервенция непозната мощ, оспорваща техния суверенитет. А изявленията й за свободната търговия и многостранния метод я опълчват на програмата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР