Кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер на Испания ще

...
Кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер на Испания ще
Коментари Харесай

Гласуват кандидатурата на Педро Санчес за премиер на Испания в четвъртък

Кандидатурата на социалиста Педро Санчес за министър председател на Испания ще бъде подложена на гласоподаване в Народното събрание в четвъртък, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

В хода на преговорния развой за съставяне на ново държавно управление Санчес, който е на власт от 2018 година и е изпълняващ длъжността министър председател след парламентарните избори през юли, си подсигурява безусловно болшинство в Народното събрание, откакто си обезпечи поддръжката на обединенията, подкрепящи независимостта на испанската самостоятелна област Каталуния. Очаква се кандидатурата на социалиста да събере задоволителна поддръжка при гласуването и той да остане на власт.

Парламентарните диспути за кандидатурата на Санчес ще стартират в сряда, в 11:00 ч. по Гринуич, а гласуването е планувано за четвъртък, съобщи пред публицисти председателката на долната камара на испанския парламент Франсина Арменгол.

На изборите през юли Испанската социалистическа работническа партия на Санчес се класира на второ място. Най-много гласове завоюва консервативната Народна партия, само че тя и евентуалните ѝ съдружни сътрудници от крайнодясната групировка " Вокс " не съумяха да се снабдят с безусловно болшинство в Народното събрание. По тази причина кандидатурата на водача на Народната партия Алберто Нунес Фейхо за министър председател на Испания бе отхвърлена от депутатите. Така самодейността за сформиране на ново държавно управление мина към социалистите на Санчес.

Премиерът социалист може да разчита на поддръжката на съдружниците си от лявото обединяване " Сумар ", на гласовете на баски и каталунски обединения, както и на тези на дребна групировка от Канарските острови. Това значи, че кандидатурата му ще бъде подкрепена от 179 депутати, като за безусловно болшинство в испанския Народното събрание са нужни 176 гласа.

Санчес си завоюва поддръжката на обединенията, подкрепящи независимостта на Каталуния, като даде обещание приемането на закон за прошка на участниците в несполучливия опит за обособяване на Каталуния от Испания през 2017 година

Това заричане сътвори огромно разделяне в испанското общество. От седмици в цялата страна стачкуват против амнистията. Десницата упреква Санчес в национално изменничество.

И през вчерашния ден хиляди хора в цяла Испания взеха присъединяване в демонстрации против амнистията. Протестите бяха проведени от Народната партия, която се обрисува да продължи да играе ролята на съществена опозиционна мощ в Народното събрание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР