Кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев беше подкрепена от всички

...
Кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев беше подкрепена от всички
Коментари Харесай

За първи път управител на здравната каса получава подкрепа от целия парламент

Кандидатурата на проф. доктор Камен Плочев беше подкрепена от всички парламентарни групи, без значение дали са ръководещи или в съпротива.

Още по тематиката
30 лечебни заведения получават към 1 милиарда лева или 2/3 от заплащанията на здравната каса

Всички партии поддържаха кандидатурата на проф. Камен Плочев за шеф на НЗОК

За първи път шеф на здравната каса събира гласовете на всички парламентарно показани партии при гласуването на кандидатурата му. В петък проф. доктор Камен Плочев, доскорошен шеф на клиниката по инфекциозни заболявания във Военномедицинска академия, получи рядко виждана единомислеща поддръжка от 205 гласа " за " и единствено един въздържал се. Зад него застана освен ръководещата коалиция, която беше вносител на кандидатурата му, само че и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля ".

Предшествениците му на поста в касата биваха избирани единствено с гласовете на предложилото ги болшинство. Предишният шеф доктор Глинка Комитов получи единствено 117 гласа, Румяна Тодорова – 101, Пламен Цеков – 115, а първият шеф, определен от Народното събрание, Жени Начева – 110.

По време на чуването в залата проф. Плочев означи, че в най-скоро време ще стартира да тормози народните представители със положението на НЗОК. Както и част от депутатите акцентираха в своите въпроси към него, институцията е с продължителен финансов недостиг и през тази година няма да ѝ доближат към 300-400 млн. лева, с цел да се разплати с лекарите. Част от тези средства могат да се компенсират от надвнесени здравни осигуровки и отстъпки от цените на медикаменти, само че сумата няма да бъде задоволителна.

Концепция на всеобщото утвърждение

Концепцията на проф. Плочев, която той показа пред парламентарната здравна комисия, включва поръчки за завършек на лобизма в касата, ясни правила за систематизиране на средствата, назначение на аналитично звено – актюер, риск управител, които да разпределят бюджетите, взаимни инспекции с районните здравни инспекции, съсловните организации и Национална агенция за приходите, прогенерична политика и други Вижданията му получиха поддръжка от всички членове на комисията и те единомислещо гласоподаваха с 20 " за " в негова поддръжка.

В пленарната зала народните представители също изрекоха поддръжка

" Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки тил тежката отговорност за положението на НЗОК. Винаги когато е належащо, ще му спомагаме ", съобщи Христо Грудев от ГЕРБ. Славчо Велков от Българска социалистическа партия означи, че професорът е бележит академик и почтен човек с голяма процедура. " Точно в този миг НЗОК се нуждае от народен консенсус, да се надяваме, че проф. Плочев ще прави работата си в полза на здравето ", разяснява още Велков. Георги Йорданов от Българска социалистическа партия означи, че би трябвало да се гласоподава доверие на Плочев, с цел да приготви и да показа предложение за бюджет, което да контролира взаимоотношенията в опазването на здравето.

Д-р Нигяр Джафер от Движение за права и свободи за следващ път означи, че Движение за права и свободи упорства да се каже истината за недостига на касата от 300 млн. лева, да има бистрота, предвидимост и надзор и разгласи, че ще поддържат кандидатурата. " Независимо че сме в съпротива, сме уверени, че решението на тежките проблеми в опазването на здравето минава през търсене на консенсус ", добави доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

" Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на касата е към 3.5 милиарда лв. и всеки български жител разполага годишно с 500 лв. за лекуване и медикаменти. В същото време Словения при 2 млн. души население разполага с по 5000 лв. на човек за здраве ", сподели Калин Поповски от " Обединени патриоти ".

Кандидатът за шеф разгласи в отговор на въпрос на Славчо Велков, че в никакъв случай не би подписал нещо нелегално под политически напън. " Няма административна или политическа служба, която да стои над морала, в който съм учтив и съблюдавам в своята кариера. Ще откажа и, в случай че това провокира политически напрежения, ще си подам оставката, без това да въздейства върху пациентите и работата на касата ", сподели проф. Плочев.

След избора здравният министър проф. Николай Петров, който предложи кандидатурата му, разяснява, че чака с доста вяра да има повече синхрон, бистрота, уместност в касата, да взимат взаимни решения, тъй като на процедура системата е една.

" По-големият бюджет на НЗОК ще бъде една от тематиките при договарянията, когато се готви бюджетът. Не мога да кажа точна цифра. Преди два дни разговарях с ръководителя на Българския лекарски съюз, те са входирали тяхно предложение, ще има и от страна на министерството, на НЗОК. Това ще го обсъдим в правилен звук с Министерството на финансите и тогава ще стигнем до някаква цифра, която в този момент не мога да кажа ", означи здравният министър. Според изчисленията на лекарския съюз дефицитът на касата за тази година е над 400 млн. лева.Проф. Д-р Камен Плочев до момента бе шеф на клиниката по инфекциозни заболявания във Военномедицинската академия. Завършил е медицина в Медицинския университет – София, след това - и здравен мениджмънт. През 1995 година е придобил докторска степен, а през 2001 година е защитил доцентура. През 2011 година пази степен " лекар на медицинските науки ", от 2012 година е професор. Започва кариерата си във Военната болница – Русе, по-късно се мести във Военната болница - София, където от 1994 година е шеф на клиниката по инфекциозни заболявания и шеф на Центъра по имунология.
Член е на Съюза на учените в България, научните сдружения по имунология и инфекциозни заболявания, Международното общество по СПИН и Международната асоциация по клетъчен разбор, Европейското сдружение по инфекциозни заболявания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР