Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател е чудесна, но тя

...
Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател е чудесна, но тя
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Законодателството в момента защитава свръхбогатите, но не и обикновените хора

Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател е чудесна, само че тя евентуално няма да бъде припозната от останалите политически сили в Народното събрание и ще чакаме отново трети мандат. Това сподели икономистът проф. Боян Дуранкев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той дефинира претендента на ГЕРБ за министър-председател като „ хубава и приятна ", само че уточни, че тя не познава от вътрешната страна процесите, които текат в България. „ Поднасяме десерта преди супата. Супата трябваше да бъде какво ще се направи и по какъв начин ще се почувстват българските жители. 10 целта и измежду тях няма думичка за приходите, за понижаване на неравенствата. Това демонстрира недобро познаване на обстановката в България ", счита той.

Политиците в България бягат от прогресивното подоходно облагане, за разлика от Европа, уточни той. „ Законодателството сега пази свръхбогатите, само че не и елементарните хора, както се вижда. Трябва друга данъчна политика, с цел да има пари за вложения ", разяснява проф. Дуранкев.

Страната ни върви надолу по дълговата серпантина, счита икономистът.

Говори се за бюджетен недостиг при над 30% сив бранш и към 1 милион неплатени санкции към КАТ, уточни икономистът. „ Държавата в тези времена наподобява, че още се плаши от пандемията и не е там, където би трябвало да бъде. Голяма част от безработните получават помощи за безработни и в същото време работят в сивия бранш ", добави той.

В момента страната ни лети към пропастта, изключително в случай че продължи да взема задължения. „ През 2025 година се чака единствено лихвите по задълженията да бъдат над 2 милиарда 250 млн. лв.. Това е повече от вноската ни в Европейски Съюз. Трябва да се вземат ограничения, да се настъпи по мазола олигархията на свръхбогатите, милиардерите в България, хората с големи заплати, с цел да има европейски вид правдивост. Няма аналог, с който да се мерим сега ", счита проф. Дуранкев.

България се отдалечава от центъра на Европейски Съюз по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията.

Ако Европейски Съюз направи взаимни отстъпки, България може да влезе в еврозоната, счита проф. Дуранкев. 2025 година съгласно него е изцяло действителна дата, стига да бъде изменена фискалната и данъчната политика на страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР