Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ извади на

...
Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ извади на
Коментари Харесай

Каримански отрече вина по съмнения за измама за близо 1,2 млн. лв.

Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на Българска народна банка извади на показ остарял случай на финансова машинация с заплащането на близо 1,2 млн. лева в брой на подставено социално-слабо лице по спор сред " Инвестбанк " и частна компания от 2015 г. 

Каримански е член на УС и изпълнителен шеф на банката сред април 2011 и октомври 2015 година

Разследващият уебсайт BIRD разгласява факсимилета от документи, на които се вижда и името на Каримански, с които на 13 август 2015 г.  " Инвестбанк " се спогажда с необразован и малоимотен жител да му заплати 1,193 млн. лева, дължими по остаряло правосъдно дело на напълно различен човек. 

Депутатът от Има Такъв Народ не удостовери и не отхвърли достоверността на документа, откакто той му беше показан в студиото на бТВ, отдадено на избора за гуверньор на Българска народна банка. 

Той разгласи, че " във времето е подписвал голям брой контракти " и сподели, че " обслужването на клиентите зависи от доста други дирекции, които би трябвало да дадат експертиза на тези, които би трябвало да разрешат ". 

Каримански назова обстоятелствата, изнесени в следствие на журналиста Иван Бакалов още през 2015 година, " офанзива, която не одобрявам по метода, по който се сервира " и прикани " в случай че има някой, който е направил нарушаване, това да се откри по законовия ред ". 

Казусът с " ДИГ-94 " е разказан в детайли в " Е-Вестник " преди години, като BIRD разгласиха и копия от съглашението сред банката и фиктивния адресат на средствата.   

Мъжът се споделя Васил Колев, живее в порутена постройка в " Модерно предградие "  и е събирач на метали все още на хипотетичното предаване на внушителната сума. Видимо индивидът е необразован - изписал е даже дребното си име с правописна неточност в съглашението с банката. 

Независимо от това, на 13 август 2015 година той е съумял да се записва като шеф на сдружението " ДИГ-94 " пред Търговския указател. 

По това време компанията съди " Инвестбанк " по остарял спор за изчезнали пари. Делото се намира във фаза на обжалване от банката, откакто втора правосъдна инстанция я осъжда да заплати парите на притежателя на " ДИГ-94 ".

Изненадващо в деня, в който Колев се вписва като шеф, управлението на институцията взема решение, че повече няма да спори, а ще възвърне сумата - единствено че не на индивида, който ги съди, а на новия ѝ шеф. 

Според следствие на журналиста Иван Бакалов от E-Vestnik, всички стъпки се случват в един и същи ден - на 13 август социално-слабият мъж се снабдява с банкова сметка в " Инвестбанк ", а над 1 млн. лева са му преведени и са изплатени на каса в клон в центъра на София.

Документната машинация с фиктивния шеф на компанията е потвърдена, откакто действителният ѝ притежател подава тъжба и вписването на Васил Колев е анулирано. Самият той е дал показания пред Министерство на вътрешните работи, че е получил не 1,2 млн. лева, а 900 лева за това да се трансформира във мним шеф. 

Пред БТВ Любомир Каримански разгласи, че " не е взел участие в този проблем " и отхвърли служебна отговорност като изпълнителен шеф за това, че банката се е споразумяла с подставено лице за крупна сума.

" Документите за сключване са в доста огромна директория, в която подписвам всички документи за дадения клон. Разписвам дневно по доста догоовир. Отговорност би трябвало да се търси на чиновниците, които са създали нарушаване ", сподели той. 

Каримански съпостави случая с различен прочут банков спор - сред футболиста Мартин Петров и " Уникредит Булбанк " за близо 4 млн. лева, източени от сметките му от тогавашния му персонален банкер: " Това прави ли господин Хампарцумян съизвършител в схемата? ", беше аргументът му. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР