Кандидатурата на Иван Гешев като наследник на Цацаров ще бъде

...
Кандидатурата на Иван Гешев като наследник на Цацаров ще бъде
Коментари Харесай

Вечерни новини: Какви са идеите на Гешев за прокуратурата, САЩ отлагат част от митата за Китай

Кандидатурата на Иван Гешев като правоприемник на Цацаров ще бъде гласувана на 24 октомври, три дни преди локалния избор

© Велко Ангелов В горещия вторник се случиха две значими неща: единственият претендент за основен прокурор - Иван Гешев, разгласява концепцията си за ръководството на извънредно основната институция. Изненадващо решение да отсрочи част от новите мита за Китай взе пък администрацията на Тръмп.

Иначе сезонът на жегите и пожарите не подминава и България. От през вчерашния ден горят няколко пожара в страната, като към този момент директна заплаха от тях няма. Метеоролозите обаче предизвестяват, че вероятността от нови пожари, изключително в Южна България, е " рисково " висока поради високите температури и мощния вятър.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Средата на август е и времето на стачките. Международното летище в Хонконг остава блокирано втори ден поради продължаващите към този момент 10 седмици митинги. Португалия е пред бензинова рецесия поради стачка на водачите на цистерни за горива, а в Испания над 320 влака няма да пътуват на следващия ден поради стачка на жп чиновници.

НАЙ–ВАЖНИТЕ НОВИНИ ДНЕС

Какви са концепциите на единствения претендент Иван Гешев за ръководството на прокуратурата

Какво се случи: Кандидатът за идващ основен прокурор Иван Гешев показа концепцията си за ръководството на прокуратурата през идващите 7 години, в която предлага някои забавни акценти.Гешев направи поръчка, че ще употребява " нови форми на гласност ", посредством показване на резултатите от активността на прокуратурата пред обществото.Той ще упорства за промени в наказателното законодателство, с което да се декриминализират редица закононарушения, а за битка с корупцията и проведената престъпност ще желае да се основат тласъци за причинителите на закононарушения да сътрудничат на следствието против по-меки санкции.Ще работи за преустановяване на мониторинга от Брюксел, интензивно ще търси съдействие с всички останали институции, дори и ще обнови и автопарка на прокуратурата посредством договаряния с изпълнителната власт за финансиране. Какво значи това: Голяма част от акцентите, които Гешев показва, звучат двусмислено предвид на досегашните му дейности и изказвания, при които се разгласи срещу разделянето на управляващите и стартира процедура на прокуратурата да оповестява изборно доказателства по делата само с имиджов резултат.

Защо е значимо: Иван Гешев, който се прочу със зрелищни, само че мощно противоречиви акции остана единствен претендент за основен прокурор, макар гражданския напън и за друга номинация и митингите. С голяма доза сигурност в идващите 7 години той ще бъде отпред на основния пост и ще разполага с голяма и на процедура безконтролна власт. Какви са вижданията му за това време е извънредно значимо, доколкото следващ подвластен човек на поста може да изкриви в допълнение демократичните правила и да направи правораздаването в България още по-безсмислено разбиране.

Съединени американски щати ще отсрочат новите мита за част от китайските артикули

Какво се случи: Администрацията на Доналд Тръмп е решила влизането в действие на новите мита от 10% за някои артикули, в това число преносими компютри и мобилни телефони, да се забави, оповестиха от Службата на американския търговски представител във вторник. Новите мита трябваше да влязат в действие от началото на септември.Други артикули, чиито мита ще бъдат отсрочени до 15 декември, включват компютри, конзоли за видеоигри, избрани играчки, компютърни монитори и някои продукти при обувките и облеклата.Отделна група артикули също ще бъде напълно освободена от мита – такива, свързани със здравето, сигурността, национална сигурност и други фактори. Защо е значимо: Непрестанната замяна на удари в търговията сред Съединени американски щати и Китай в последната година и чувството за геополитическа неустановеност, което предизвиква комерсиалната война, основава съществени проблеми както на пазарите, по този начин и за световната стопанска система като цяло. Инвеститорите одобряват днешното решение за глътка въздух, като след новината показателите на Уолстрийт се покачиха с над 1%.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Още вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Новият покупател на българския бизнес на CEZ - " Еврохолд ", е подал съобщение за идната централизация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), оповестиха от компанията. Договор за придобиването бе подписан на 20 юни, а договорката е на стойност 335 млн. евро, или с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила " Инерком " на Гинка Върбакова през 2018 година Опитът за покупка на предходния претендент бе осуетен точно поради отвод на Комисия за защита на конкуренцията да утвърди договорката с неуместни причини.

На финалната права на надпреварата сред България и Турция за новия цех на Volkswagen (което все още наподобява като че ли губим), София публично изиска подпомагане и от Япония техни компании да открият цех за коли у нас , стана ясно от изявление на външният министър Захариева след среща с японския си сътрудник Таро Коно в София. За момента няма информация за съответен капиталов интерес на японски компании към България.

Втора частна компания - " Конкорд смарт инфраструктура ", стартира да продава винетки от среднощ на 14 август, в навечерието на старта на техническата употреба на тол системата, заяви пътната организация. Компанията ще работи под комерсиалната марка DigiToll – както на особено създадената онлайн платформа www.digitoll.bg, по този начин и в партньорската мрежа на " Интеркапитал груп ", позната с услугата " Cashterminal ", която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната. Мажоритарен притежател на сдружението е американската Concord Smart Infrastructure.

КАКВО ВАЖНО ПРЕДСТОИ

Италианският сенат ще гласоподава по-късно през днешния ден по кое време да се проведат разискванията по вота на съмнение на държавното управление. До държавната рецесия се стигна, откакто вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини от крайнодясната Лига съобщи, че разликите с съдружният им сътрудник - популистите от Движение " Пет звезди ", са станали прекомерно огромни и би трябвало да се проведат предварителни избори.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Снимката е илюстративна

Трети ден близо 1500 туристи, измежду които и доста българи, останаха блокирани на остров Самотраки. Транспорт няма от неделя вечер насам, откакто и двата ферибота, които обслужват острова, са се развалили. В следствие пък неприятни атмосферни условия в морето със мощен вятър не са разрешили на острова да дебаркират други фериботи, които да приберат туристите. Очаква се на следващия ден изискванията да са по-добри и катамаранът " Андрос Джет " да извърши няколко курса и по този начин казусът да бъде решен. За момента общината обезпечава храна, вода, здравно обслужване и артикули от първа нужда, както и настаняване, включително в учебни заведения, къмпинги и свободни зали. Много от туристите обаче спят в колите си на пристанището.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР