Кандидатстващите за нови лекарства трябва да бъдат одобрени до 30

...
Кандидатстващите за нови лекарства трябва да бъдат одобрени до 30
Коментари Харесай

Вносът на нови лекарства ще се забави с над 2 години

Кандидатстващите за нови медикаменти би трябвало да бъдат утвърдени до 30 септември миналата година

 

Достъпът до нови медикаменти, реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса, ще бъде занимателен над две години с измененията в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в действие от 1 април. Това заяви Деян Денев, ръководител на Асоциацията на производителите на истински медикаменти, написа " Монитор ".

Според измененията в документа ново лекарство ще се заплаща от касата единствено, в случай че в 5 от 17 страни то се заплатено от публичен здравен фонд и в случай че има най-малко една позитивна оценка на здравните технологии от 4 страни от Европейския съюз.

Освен това кандидатстващите за нови медикаменти би трябвало да получат утвърждение до 30 септември на миналата година, с цел да влязат в действие от идната.

Според наредбата фирмите ще би трябвало да връщат отстъпки на НЗОК, в случай че се потвърди преразход за тези медикаменти, изясни още Деян Денев. Това значи, че фирмите би трябвало да върнат всички средства, които касата е платила за тези нови артикули, без да имат никаква сигурност за идващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови медикаменти за България въобще, предизвести ръководителят на Асоциацията на производителите на истински медикаменти. Той напомни, че през 2019 година новите медикаменти, които се заплащат от НЗОК са 21, а за 2020 година за реимбурсация чакат към 15 нови медикамента.

По думите на Денев България е измежду най-бавните страни в Европа по включване на новаторски медикаменти за реимбурсиране и съгласно досегашната нормативна уредба. Според него с последните промени в нея тя става още по-ограничителна и се чака срокът да се удължи приблизително от към 550 дни на 700-800 дни.

За да кандидатства нов медикамент, компанията производител би трябвало да показа позитивна оценка на здравни технологии от най-малко една страна сред страните Швеция, Англия, Франция и Германия.

Ново условие е лекарството да се заплаща от най-големия обществен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Условието до момента беше възнаграждение с обществени средства в 5 от 27 страни.

„ Това значи, че в случай че медикаментът се заплаща от профилиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас “, изясни Денев.

Над 120 нови лечения са утвърдени през последните 3 години от Европейската организация по медикаментите, само че едвам 20% от тях са влезнали в българския реимбурсен лист.

Досега, с цел да бъде утвърдена дадена нова терапия, се изискваше да няма отрицателна оценка на здравните технологии в някоя европейска страна, а в този момент ще се желае лекарството да има най-малко 3 позитивни оценки, и то в съответни 10 референтни страни.

Досега една терапия, с цел да бъде плащана от НЗОК трябваше да бъде покривана с публични средства в 5 от 27-те страни на Европейски Съюз, само че отсега нататък се планува да бъде покривана в 5 от съответни 10 референтни страни със средства от най-големия им фонд.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР