Кандидатите и членовете на инициативните комитети са направили 1864 дарения

...
Кандидатите и членовете на инициативните комитети са направили 1864 дарения
Коментари Харесай

Над 2,3 млн. лв. са дарили физически лица на партиите, участвали в местните избори

Кандидатите и членовете на инициативните комитети са създали 1864 дарения на обща стойност 2 088 632 лева Непаричните средства възлизат на 486 102 лева, сочат систематизираните данни за осъществените дарения и предоставените средства от участниците в изборите съгласно (ЕРИК).

58 партии и 9 обединения участваха на локалните избори на 29 октомври 2023 година

От Сметната палата оповестяват още, че в законовия период са подали докладите си 634 участници в изборите, а след законовия период - шестима участници. Не са подадени докладите на осем от участниците в изборите .

Отчетите на участниците в изборите са оповестени в Единния указател по Изборния кодекс (ЕРИК).

От парламентарно показаните партии ПП-ДБ регистрират общо набрани средства за предизборната акция в размер на 1 686 366, 63 лева, като самите претенденти, издигнати от обединението, са обезпечили 303 840, 61 лева От дарения са набрани 347 621,79 лева, сочи докладът на групировката, оповестен от Сметната палата.

На второ място по набрани средства са ГЕРБ , които регистрират изхарчени за изборите 1 377 186, 74 лева, като в тях влизат основно средства от държавната дотация, а дарения от физически лица няма.

" Възраждане " се подреждат на трето място по средства, вложени в акцията за локалния избор. От партията на Костадин Костадинов регистрират 950 000 лв. общ размер на набраните средства. Физически лица са дарили 52 хиляди лв., а 69 900 лева са били обезпечени от самите претенденти на групировката.

Движението за права и свободи е похарчило 670 637, 30 лева, като докладът е импортиран в Сметната палата от водача в оставка Мустафа Карадайъ. По-голямата част от сумата за акцията е събрана от държавната дотация, а към 13,5 хиляди лева са от членски импорт. Физически донори няма.

" Коалиция за България " е похарчила 430 271, 40 лева за локалните избори . От тях над 42 хиляди лева са дарения от физически лица. Самите претенденти на социалистите са си обезпечили за акцията 75 829, 64 лева Предоставените парични средства на " Коалиция за България " са в размер на 311 966, 76 лв., написа в доклада на Българска социалистическа партия.

" ИТН " са набрали за изборната акция 224 633, 45 лева основно от държавната дотация и членски импорт . Над 70 хиляди лева са обезпечили самите претенденти. Има Такъв Народ е получила и дарения от физически лица в размер на 10 685, 96 лева

В сходство с условията на Изборния кодекс Сметната палата разгласява и информацията, която са дали доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни организации, както и организациите за реализиране на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

В известието се споделя още, че Сметната палата е почнала два одита за сходство на заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция на участниците в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври м.г. в случаите, когато са над хиляда лева В единия одит ще се ревизират участниците в изборите - партии и обединения от партии, а при другия - локални обединения и инициативни комитети.

Преди началото на предизборната акция от Сметната палата проведоха онлайн образование за участниците в изборите с акцент на възбраните, свързани с даренията. В изявление за Българска телеграфна агенция Екатерина Перчева-Антова, шеф Одитна дирекция " Специфични одити " в Сметната палата посочи кои са проблематичните моменти при приемане на средства за провеждането на акцията. Партия, коалиция или предприемчив комитет по отношение на предизборната акция не може да получава: анонимни дарения, средства от юридически лица и от еднолични търговци, средства от задгранични физически лица, от религиозни институции, от непознати държавни управления или от задгранични държавни предприятия, задгранични търговски сдружения или задгранични организации с идеална цел, изясни тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР