Кандидатът за управител на БНБ коментира разследването на BIRD и

...
Кандидатът за управител на БНБ коментира разследването на BIRD и
Коментари Харесай

Любомир Каримански отрече вина по съмнения за измама за близо 1,2 милиона лева

Кандидатът за шеф на Българска народна банка разяснява следствието на BIRD и журналиста Иван Бакалов

Кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на Българска народна банка извади на показ остарял случай на финансова машинация с заплащането на близо 1,2 млн. лева в брой на подставено социално-слабо лице по спор сред "Инвестбанк " и частна компания от 2015 година

Каримански е член на УС и изпълнителен шеф на банката сред април 2011 и октомври 2015 година

Разследващият уебсайт BIRD разгласява факсимилета от документи, на които се вижда името на Каримански, с които на 13 август 2015 година "Инвестбанк " се спогажда с необразован и малоимотен жител да му заплати 1,193 млн. лева, дължими по остаряло правосъдно дело на напълно различен човек.

Депутатът от Има Такъв Народ не удостовери и не отхвърли достоверността на документа, откакто той му беше показан в студиото на, отдадено на избора за гуверньор на Българска народна банка.

Той разгласи, че "във времето е подписвал голям брой контракти " и сподели, че "обслужването на клиентите зависи от доста други дирекции, които би трябвало да дадат експертиза на тези, които би трябвало да разрешат ".

Каримански назова обстоятелствата, изнесени в следствие на журналиста Иван Бакалов още през 2015 година, "атака, която не одобрявам по метода, по който се сервира " и прикани "ако има някой, който е направил нарушаване, това да се откри по законовия ред ".

Казусът с "ДИГ-94 " е разказан в детайли в "Е-Вестник ", като BIRD разгласиха копия от съглашението сред банката и фиктивния адресат на средствата.

Мъжът се споделя Васил Колев, живее в порутена постройка в "Модерно предградие " и е събирач на метали все още на хипотетичното предаване на внушителната сума. Видимо индивидът е необразован - изписал е даже дребното си име с правописна неточност в съглашението с банката.

Независимо от това, на 13 август 2015 година той е съумял да се записва като шеф на сдружението "ДИГ-94 " пред Търговския указател.

По това време компанията съди "Инвестбанк " по остарял спор за изчезнали пари. Делото се намира във фаза на обжалване от банката, откакто втора правосъдна инстанция я осъжда да заплати парите на притежателя на "ДИГ-94 ".

Изненадващо в деня, в който Колев се вписва като шеф, управлението на институцията взема решение, че повече няма да спори, а ще възвърне сумата - единствено че не на индивида, който ги съди, а на новия ѝ шеф.

Според следствие на журналиста Иван Бакалов от E-Vestnik, всички стъпки се случват в един и същи ден - на 13 август социално-слабият мъж се снабдява с банкова сметка в "Инвестбанк ", а над 1 млн. лева са му преведени и са изплатени на каса в клон в центъра на София.

Документната машинация с фиктивния шеф на компанията е потвърдена, откакто действителният ѝ притежател подава тъжба и вписването на Васил Колев е анулирано. Самият той е дал показания пред Министерство на вътрешните работи, че е получил не 1,2 млн. лева, а 900 лева за това да се трансформира във мним шеф.

Пред БТВ Любомир Каримански разгласи, че "не е взел участие в този проблем " и отхвърли служебна отговорност като изпълнителен шеф за това, че банката се е споразумяла с подставено лице за крупна сума.

"Документите за сключване са в доста огромна директория, в която подписвам всички документи за дадения клон. Разписвам дневно по доста контракти. Отговорност би трябвало да се търси на чиновниците, които са създали нарушаване ", сподели той.

Каримански съпостави случая с различен прочут банков спор - сред футболиста Мартин Петров и "Уникредит Булбанк " за близо 4 млн. лева, източени от сметките му от тогавашния му персонален банкер: "Това прави ли господин Хампарцумян съизвършител в схемата? ", беше аргументът му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР