Кандидатът за президент се срещна с медици в РусеКандидатът за

...
Кандидатът за президент се срещна с медици в РусеКандидатът за
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Нека чуем призива на хората на първа линия

Кандидатът за президент се срещна с медици в Русе

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков се срещна с лекари и сестри от първа линия в борбата с ковид в Русе. Това е част от самодейностите на проф. Герджиков да получи достоверна и професионална информация какво може да се направи, с цел да се спасят допустимо най-вече хора и страната да се оправи с пандемията.

Кандидатът за държавен глава изиска мнението на медиците какви ограничения са нужни, с цел да излезем от здравната рецесия и добави: „ Няма да разясня по какъв начин сме стигнали до тук, въпросът е, откакто сме към този момент в това състояние, по какъв начин да излезем от тежката обстановка “.



„ Тази вълна е доста тежка и не знаем дали ще е последна “, споделиха директните си усещания медиците. Главната сестра на болничното заведение добави, че медиците са по-подготвени, в сравнение с с предните талази, само че интензивните кревати не стигат, тъй като пациентите постъпват в извънредно тежко положение. Проф. Герджиков попита дали хората не би трябвало да бъдат осведомени както за имунизацията, по този начин и по кое време би трябвало да търсят лекарска помощ. Началникът на реанимацията удостовери, че доста пациенти постъпват от незабавно поделение непосредствено в реанимация: „ Именно тези пациенти са най-обречените, за които се поставят най-вече грижи. При всеки изгубен живот на пациент не страда единствено фамилията, страдаме и ние като лекари “.

Медиците показаха също, че над 80% от пациентите не са имунизирани и смъртността при тях е доста по-голяма, за разлика от имунизираните. Проф. Герджиков подсети, че е нужно освен да има по-активна акция с достоверна информация, само че и да се дава персонален образец. Добави, че и той самият е имунизиран и е оказал помощ доста във всички висши учебни заведения да има ваксини още в самото начало. „ Въпросът е, в случай че българските жители се тормозят, по какъв начин да ги убедим? Как да накараме повече хора да се имунизират и какво друго можем да създадем, с цел да опазим тяхното здраве в тази тежка обстановка “, попита той.

Лекарите споделиха, че огромен % от хората са неимунизирани, в болничната мрежа в цяла България доста бързо се запълват леглата и личният състав към този момент е на границата на издръжливостта. Според тях не е допустимо да се усилят лечебните заведения или медицинският личен състав. Единственото, което може да се направи, е да се ограничи заболеваемостта, а това може да стане единствено посредством имунизиране.

„ Може би първоначално се изрекоха спорни отзиви за имунизациите и объркаха българския народ, който по принцип е мнителен. Но в този момент би било редно хората да са наясно. Всички статистики, международни и български, демонстрират, че тези, които са имунизирани, не се разболяват или в случай че се разболяват, го прекарват извънредно леко “, разясниха медиците. Имаше и прочувствени изявления, че е нужно скептиците да влязат за един час в коронавирус отделението, с цел да видят пациентите, които се борят за всяка глътка въздух.



„ Xopa, вaĸcиниpaйтe ce! Cлeд ĸaтo лeĸapитe, ĸoитo ca нa пъpвa линия и вceĸи дeн ca oчи в oчи cъc cмъpттa, ca вaĸcиниpaни, тoвa тpябвa дa ви гoвopи мнoгo! Hиe cтpaдaмe зa вceĸи изгyбeн живoт и ĸoйтo нe вяpвa, нeĸa дoйдe, дa гo oблeĸa и дa влeзe c нac в бoлничнaтa cтaя, дa види ĸaĸвo знaчи чoвeшĸa мъĸa и cтpaдaниe! “. Teзи, изpeчeни пoчти пpeз cълзи, дyми нa д-p Блaнш Aнгeлoвa, нaчaлниĸ нa Oтдeлeниeтo пo aнecтeзия и интeнзивнo лeчeниe ĸъм УMБAЛ „ Meдиĸa” тpoгнaxa дълбoĸo пpoф. Aнacтac Гepджиĸoв.

На въпроса, в случай че срещнат здравния министър и от тях зависи да изискат нещо, от какво имат потребност най-вече – от по-високи хонорари, повече инсталация, или нещо друго, медиците дадоха отговор, че апаратурата, с която разполагат, е задоволителна. Заплащането на българските лекари несъмнено не е сравнимо с това, което получават техните сътрудници по света. Но най-важното в този миг е лекарите и медицинският личен състав, сестри и санитари, да получат по-голямо доверие и по-голямо почитание от обществото, в това число от хората, които са на управителни места в страната.

Проф. Герджиков продължава диалозите с лекари от разнообразни специалности, с цел да събере техните рекомендации и да образува неофициален надпартиен спешен щаб за предложение на излаз от тежката обстановка с ковид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР