Кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов е подал заявление,

...
Кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов е подал заявление,
Коментари Харесай

ИТН доведе парламента до конституционен тупик |

Кандидатът за министър-председател на Има Такъв Народ Пламен Николов е подал заявление, че отдръпва единодушието си да бъде повдигнат за министър-председател. Това му деяние хвърли в ужас юристите в Народното събрание, защото към този момент има публикуван декрет на президента и би трябвало планът за кабинет да бъде гласуван, само че въпреки това, никой не може да бъде принуден принудително да стане министър председател.

На Председателски съвет не стигнахме до извънредно решение, тъй като сме в парламентарен тупик, сподели след срещата на Десислава Атанасова (ГЕРБ).

" Няма да предлагам конструкция и състав на Министерския съвет в Народното събрание, заради горното не следва да подлагате на разискване и гласувате моята кандидатура ", цитира заявката на Николов ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

Председателите на партийните групи ще се срещнат отново в 11:30 да нищят проблема, преди този момент ще се беседва с администрацията на президента Румен Радев.

Несериозно е Народното събрание да се делегитимира и да няма решение, разяснява Атанасова. Според нея при всички случаи би трябвало да има акт - дали на Народно събрание, или на президентската институция, по която процедурата да се завърти. Народното събрание следва да има акт, тъй като то се произнася по конституция за какъвто и да е акт - оставка на министър председател, министри.

Според Атанасова сме на ръба на конституционна рецесия. “Общо взето през тези 31 години дейности на българската Конституция не е имало подобен казус. Жалко е, че всички поръчки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма бяха голи предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши, даже на ръбата на Конституцията и закона ", сподели още Десислава Атанасова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР