Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел заяви, че

...
Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел заяви, че
Коментари Харесай

Политически реакции след предложението за освобождаване на Гешев ОБЗОР

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел съобщи, че първото нещо, което ще направи министърът на правораздаването в неин кабинет, в случай че се стигне до подобен, е да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт.

" Ще бъде импортирано искане за освобождение на Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт. Това ще е първото, което ще направи моето държавно управление. Благодаря за поддръжката, за мен е същинска чест. Искаме България, която ясно отстоява своето място в Европейски Съюз и НАТО и решение на рецесиите и терзанията на българските жители. Изправям се с възприятие на горделивост и невзискателност, вие ме познавате ". Това съобщи номинираната за министър председател Мария Габриел.

Ето какви бяха политическите реакции след предлагането за освобождение на Иван Гешев:

“Относно оставката на основния прокурор Иван Гешев ние приказваме от дълго време. Радваме се, че ГЕРБ стартират да мислят като нас ”. Това съобщи водачът на Възраждане Костадин Костадинов.

" Идеята за внасяне във Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор е добра концепция ". Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

“Не мисля, че настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев от Мария Габриел ще бъде спънка пред диалозите ни с ГЕРБ. В момента има основано напрежение в обществото и това напрежение би трябвало да бъде преодоляно. Темите, които стартира Мария Габриел по-рано са сплотяващи ”, добави той.

" С това свое заявление претендентът за министър-председател Мария Габриел се причисли към хората, които през 2020 година излязоха на митинг с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правораздаването, които са заели тази процедура ". Това съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков във връзка думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното държавно управление, ще бъде внесянето на искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт.

Следващата седмица Министерство на правораздаването (МП) ще реши какви стъпки да предприеме във връзка с основния прокурор Иван Гешев, разяснява министърът на правораздаването Крум Зарков пред публицисти.

Ние в Министерство на правосъдието изследваме доста деликатно случая с гърмежа от 1 май, единствено мога да поздравя Мария Габриел, само че ще трябват повече детайлности, уточни правосъдният министър. Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствие, е доста съществено деяние и Висшият правосъден съвет (ВСС) ще би трябвало да се произнесе. Министерство на правосъдието също няма да стои безучастно. Обмисляме всички разновидности на деяние, няма да стоим безучастни, сподели Зарков.

Според министъра има разнообразни разновидности, само че " топката е в полето на Висш съдебен съвет ".

Дали ще се стигне до оставката на основния прокурор е значим въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат признати законите, които ще създадат по този начин, че който и да е идващият основен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, посочи Зарков.

По думите му в границите на своя мандат Иван Гешев доста пъти е уронил престижа на правосъдната власт.

И добави, че Висш съдебен съвет има учредения да се самосезира.

Това е значима политическа поръчка, която се употребява от моята поддръжка. Въпросът е по какъв начин това да не се трансформира в следващия безрезултатен опит при сегашния състав на Висш съдебен съвет. Как си представяме състав на Висш съдебен съвет, който да се произнесе обективно и да има резултати. Това съобщи депутатът от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Иванов пред публицисти в Народното събрание.

Вторият въпрос е, че след странния случай с господин Гешев, който повдигна толкоз доста въпросителни и подозрения за инсценировка - той към този момент е евентуално непоносим и за тези сили, които до момента го крепяха. Тук не става въпрос за освобождение на един човек, който от дълго време е изчерпал своята полза, в случай че се смени да вземем за пример с човек като Сийка Милева, няма да има основна смяна. Въпросът е каква е концепцията на госпожа Габриел и на ГЕРБ да променим прокуратурата, Висш съдебен съвет, и цялата система, която прави допустима Гешев, Цацаров и Филчев. Идеята не е единствено промяна на някоя по-удобна фасада със същото наличие, уточни той.

" Искам да видя дали това включва дълбока смяна на Висш съдебен съвет и прокуратурата или освобождение от един изтощен и изхабен, изживял времето си кон ", уточни той.

" Решението е да продължим диалозите, с цел да намерим решение. Имаме съдружни решения и се придържаме към тях ", посочи още Христо Иванов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР