Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур

...
Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур
Коментари Харесай

ГЕРБ печели балотажа в Пловдив и си поделя районните кметове с ПП-ДБ при 100% преброени бюлетини

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур на локалните избори в Пловдив с 54,15% поддръжка. След него остава Ивайло Старибратов от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) с 41,68 на 100 от гласовете.

Това демонстрират на Централната изборна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи. Същевременно ГЕРБ и ПП-ДБ си поделят кметските места в шестте региона на Пловдив. ГЕРБ има четирима районни кметове - в „ Централен “, „ Южен “, „ Източен “ и регион „ Тракия “, а ПП-ДБ - двама (в „ Северен “ и „ Западен “ район).

Това се случва, откакто на първия тур от локалните избори седмица по-рано Димитров завоюва 33,72% поддръжка (32 570 гласа), а Старибратов - 17,9% (17 295 гласа).

Тогава беше определен и в Пловдив. В конкуренцията за общински съветници завоюва ГЕРБ с 23% от гласовете, следвана от ПП-ДБ с 18% .

Други партии и обединения, които влязоха в локалния парламент, бяха „ Съединение за Пловдив “, „ Българска прогресивна линия “, „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ ИТН “ (ИТН) и Движение за права и свободи.

Нито един областен кмет не беше определен на първи тур.
Новият кмет на Пловдив
Окончателните данни от балотажа за Пловдив са доста близки до тези от, които социологическите организации разгласиха в неделя вечерта след края на изборния ден. Те предвиждаха 53,5% поддръжка за Димитров и 42% - за Старибратов.

Сега Димитров получава 54,15% или 37 041 гласа. Старибратов пък е спечелил вота на 28 511 от гласоподавателите. 2 849 души или 4,17% от подалите глас са избрали опцията „ Не поддържам никого “.

След оповестяването на предварителните резултати от балотажа Димитров благодари на гласувалите за него и сподели пред, че Пловдив има потребност от развиване и възстановяване на превоза, трафика и чистотата.

Ето и резултатите от кметските балотажи в шестте региона на Пловдив.
„ Централен “
Победител в регион „ Централен “ в Пловдив е претендентът на ГЕРБ Георги Стаменов. Той печели 49,25% от поддръжката на гласоподавателите против 45,26% за Чило Попов от ПП-ДБ.
„ Южен “
Новият кмет на регион „ Южен “ е Атанас Кунчев от ГЕРБ, който получава 47,38% поддръжка. Втори на балотажа остава Красимир Александров от ПП-ДБ с 45,34 на 100.
„ Северен “
Венцислава Любенова от ПП-ДБ печели балотажа в регион „ Северен “ с 48,28% от подадените гласове и надвива над претендента на ГЕРБ Иван Лалев .
„ Западен “
В регион „ Западен “ номинираната от ПП-ДБ Тони Стойчева събира 48,31% поддръжка и по този начин побеждава съперника си от ГЕРБ Ангел Славов , за който са 46,36 на 100 от гласовете.
„ Източен “
Емил Русинов от ГЕРБ печели балотажа в регион „ Източен “ с 74,24% поддръжка. След него остава претендентът на „ Българска прогресивна линия “ Ерол Садъков с 16,78 на 100.
„ Тракия “
Кмет на регион „ Тракия “ ще бъде Георги Гатев от ГЕРБ с 60,35% поддръжка. На второ място остава номинираният от ПП-ДБ Николай Гюров , който печели 32,04% от гласовете.

За разлика от първия тур, на балотажа в неделя се гласуваше и машинно. По-рано машинният избор беше анулиран от ЦИК поради информация на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Тя съдържаше съмнение, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов .

Миналата седмица Върховният административен съд (ВАС), че гласуването единствено с хартиени бюлетини на първия тур от локалните избори е било законосъобразно, само че на балотажа би трябвало да има и опция за машинно гласоподаване.

На първия тур в Пловдив на трето място остана претендентът на локалната коалиция „ Съединени за Пловдив “ Славчо Атанасов с 13,4% поддръжка. Четвърти беше Ангел Георгиев от „ Възраждане “ с 6,72 на 100, а пети - Станислав Балабанов от Има Такъв Народ с 5,04%.

За четвърти следващ мандат кметът на втория по величина град в България ще бъде от партия ГЕРБ след два мандата на Иван Тотев (от 2011 до 2019) и един на управлявалия до този миг Здравко Димитров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР