Кандидатът на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият

...
Кандидатът на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият
Коментари Харесай

По-светло и по-благо. Благомир Коцев от ПП-ДБ е новият кмет на Варна при 100% обработени протоколи

Кандидатът на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият кмет на Варна . Това сочат окончателните резултати при 100% обработени протоколи от секционните комисии.

Коцев получава поддръжката на 53,06% от гласоподавателите ( 45 395 гласа ), с което печели балотажа с повече от 10% преднина пред съперника си Иван Портних от ГЕРБ , който взима 41,52% (35 519 гласа) .

Портних е досегашният кмет на Варна. Той управляваше града от 2013 година
" Добро утро, варненци! Варна е нова от през днешния ден! По-светло и по-благо ще става! ", написа в понеделник сутринта в страницата си във Facebook Благомир Коцев.
По-рано в неделя той приказва за малко пред медиите, като сподели, че е очаквал резултата, само че ще изчака финалните данни от преброяването на бюлетините, с цел да направи изказване.

" Варна сподели, че е същински свободен град ", сподели тогава Коцев.
Кои са районните кметове във Варна
Окончателните данни от секционните комисии във Варна демонстрират, че ГЕРБ губи балотажите за районни кметове в града.

В регион " Одесос " печели претендентът на ПП-ДБ Цветнен Цветков . Той получава 47,34% от гласовете против 44,12% за кандидатката на ГЕРБ Биляна Раева.

В регион " Приморски " също печели претендентът на ПП-ДБ Николай Желязков с 54,96% против Людмила Колева-Маринова от ГЕРБ с 37,35%.

ГЕРБ губи балотажа и в регион " Младост ", където претендентът на партията Евгени Дянков взима 42,19% и е изпреварен от Христо Христов от коалиция " Алтернативата на жителите " с 48,10%.

На първия тур жителите на Варна преизбраха районните кметове на " Аспарухово " и " Владислав Варненчик " - Ивайло Маринов и Николай Костадинов. И двамата са представители на ГЕРБ.

На първия тур на 29 октомври бяха определени и членовете на Общинския съвет в морската столица. В идващите 4 години новият кмет ще ръководи със съвет, в който нито една от партиите и обединенията няма болшинство. В него влизат представители са 12 обединения, измежду които се разпределят общо 51 места.

ПП-ДБ има 8 съветници, колкото има и ГЕРБ. " Възраждане " получава 7 мандата, а локалната коалиция “Алтернативата на жителите ” - 6 . Представени в общинския съвет са и коалиция " Български гласъ " и " Земеделски съюз Ал. Стамболийски " с по 5 -има души.

" Българска социалистическа партия за България " разполага с 3 -ма съветници, колкото и Движение за права и свободи. " ИТН " и " Левицата " са с по 2 -ма, а с по 1 консултант остават Съюз на демократичните сили - партията се яви на изборите във Варна настрана от ГЕРБ, както и локална коалиция " Свобода ".

През последните 10 години Варна се управляваше от кмета от ГЕРБ Иван Портних, който е на власт от 2013 година, когато за първи път печели частични избори за кмет. В интервала 2019-2023 година партията имаше 18 съветници, които също не стигаха за болшинство. Липсващите им гласове в Общинския съвет идваха от Съюз на демократичните сили и по-малки обединения, а Демократична България беше в съпротива. Политическа партия нямаше представители в локалната власт, тъй като партията беше учредена след вота през 2019 година
 Как невалидната бюлетина завоюва изборите за общински съвет  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР