Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. д-р Николай Габровски е

...
Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. д-р Николай Габровски е
Коментари Харесай

Кой е проф. Николай Габровски - най-добрият неврохирург е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Кандидатът на ГЕРБ за министър председател проф. доктор Николай Габровски е един от най-хубавите неврохирурзи у нас.

Проф. Николай Габровски е роден на 29 ноември 1971 година в София. Завършил е медицина през 1996 година в Медицинския университет в София. Придобил е компетентност по неврохирургия през 2004-та.

От 1997 година е част от Клиниката по неврохирургия на болница " Пирогов ", а от 2011 година е неин шеф.

Проф. Габровски е ръководител на Българското сдружение по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е народен съветник, а от 2018 - основен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

  

" Забързани в всекидневието, рядко съумяваме да си дадем сметка какъв брой сме значими за хората, които поверяват здравето си в нашите ръце. Да върнеш някого към живот, да го освободиш от заболяването... Ежедневно. Трябва да бъдем щастливи, че имаме такава опция да оказваме помощ на другите ”, споделя проф Габровски.

През 2021 година проф. Николай Габровски е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

Председател е на Българското сдружение по неврохирургия и е зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Първоначално работи като доктор в Неврореанимацията на УМБАЛ " Царица Йоанна ".

През 2005 година доктор Габровски пази дисертация на тематика " Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната процедура ".

От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология.

От 2008 година е " Доцент " по неврохирургия.

През 2011 година е определен за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница " Пирогов ".

От началото на 2011 година це определен за Национален съветник по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е определен за " Професор " по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница " Пирогов ".

Проф. Н. Габровски е специализирал неведнъж във Франция, Белгия, Германия.

По-важните тематики върху, които е специализирал са:

 

„ Невроонкология и интраоперативен ЯМР ”;

„ Образно ръководена неврохирургия и неврохирургия с гама-нож ” и

„ Микроневрохирургия и невронавигация ” в Клиника по неврохирургия и под управлението на проф. Брочи, болница „ Еразъм ”, Брюксел, Белгия. Проф. Брочи е измежду най-изявените и известните международни експерти по неврохирургия, президент на Световната федерация на неврохирургичните сдружения за интервала 2005-2009 година.

През последните години проф. Н. Габровски е минал голям брой спомагателни квалификационни, интернационалните курсове и специализации в региона на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия.

През януари 2012 година проф. Н. Габровски е определен за наблюдаващ борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ) – координираща неправителствена организация, отдадена на битката със болесттите на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно съдействие с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други виновни органи по проблемите на болесттите на мозъка.

Той е трето потомство доктор във семейството. Баща му е фамозният неврохирург проф. Стефан Габровски, който оглавява клиниката до своето пенсиониране. След това тя бе поета от неговия наследник. Дядо му е един от създателите на военната хирургия в България доктор Ганчо Савов.

 

Преди година проф. Габровски отбрани проф. Балтов при уволнението му от " Пирогов ": " Политическите уволнения на управителни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са напълно друго. Практика от столетия, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР