Кандидат за президент на изборите на 24 април и бившата

...
Кандидат за президент на изборите на 24 април и бившата
Коментари Харесай

САЩ разшириха с още две имена черния списък за Северна Македония

Кандидат за президент на изборите на 24 април и някогашната ръководителка на профилираната прокуратура на Северна Македония са новите имена в така наречен черен лист на Държавния департамент на Съединени американски щати поради корупция.

Докато е изпълнявала длъжността началник на профилираната прокуратура Катица Янева е употребила служебното си състояние и политическото си въздействие, като е поискала и приела рушвет за дело, което е следила, се показва в известието на Държавния департамент.

Специализираната прокуратура в Северна Македония беше основана по време на ръководството на някогашния министър председател Никола Груевски.

През 2020 година Янева беше упрекната от един от най-богатите и авторитетни предприемачи в страната - Орце Камчев, че е получила от него пари в брой, с цел да бъде завършено дело против него и той да избегне ареста. Тогава тя беше наказана на 7 години затвор, а след абсурда профилираната прокуратура беше закрита.

Междувременно Груевски, който от години се укрива в Унгария, и Камчев също попаднаха в черния лист на Съединени американски щати и са с наложена възбрана да влизат в страната. В листата са още някогашния началник на службите и братовчед на Груевски Сашо Миялков, майката на Камчев, някогашният вицепремиер и кметът на Струга Рамиз Мерку.

Освен Катица Янева в този момент със възбрана да влиза в Съединени американски щати са и Стевчо Якимовски - кмет на една от общините в столицата Скопие и претендент за президент, както и кметът на община Качаник Джабир Жарку.

Обвиненията към Якимовски са, че се е облагодетелствал посредством намесата си в публични поръчки и разрешаването на противозаконни градежи. Жарку също е упрекнат, че е дал позволение за градеж върху общинска земя за лична полза.

Кандидатът за президент Якимовски дефинира решението као " директна интервенция в изборния развой в страната ".

Той е е някогашен министър на стопанската система и обществената политика и сегашен водач на партията " Гражданска алтернатива за Македония " (ГРОМ/ГРЪМ), чийто претендент ще бъде на изборите.

Якимовски се закани да заведе и дело против незнаен причинител, защото счита, че най-вероятно негов конкурент се е уплашил от възможното му явяване на втория кръг на президентските избори.

Първият кръг на изборите за президент в Северна Македония ще се организира на 24 април, а на 8 май дружно с упования балотаж ще се проведат и изключителните парламентарни избори в страната.

Кандидатите за президент са общо седем, в това число сегашният държавен глава Стево Пендаровски, който ще се бори за втори мандат.

В момента страната се ръководи от така наречен механически държавно управление, чиято цел е да извърши подготовката за изборите през май.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР