Кандидат-президенти прокурор в Северна Македония, както и бивш кмет в

...
Кандидат-президенти прокурор в Северна Македония, както и бивш кмет в
Коментари Харесай

Подкопаха върховенството на закона. Защо САЩ наложиха санкции в Македония и Косово

Кандидат-президент и прокурор в Северна Македония , както и някогашен кмет в Косово получиха възбрана да влизат в Съединените щати . Тримата са включени в черен лист поради " присъединяване в забележителна корупция ", заяви на Съединени американски щати.

Става дума за някогашният специфичен прокурор на Северна Македония Катица Янева, районният кмет от Скопие Стевчо Якимовски , който е и претендент за президент, както и за някогашния кмет на град Качаник в Косово Джабир Жарку .

Новината идва в навечерието на поредност от избори в Северна Македония. На 24 април ще се организира първият тур на президентските избори, а на 8 май - парламентарните избори и вторият тур на президентските.

" Техните дейности подкопаха върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и обществените процеси на техните държавни управления ", написа в изказването на държавния департамент.
Какво съставлява описът
Т.нар. " обществено изтъкване " е механизъм, включващ лист със глобени и роднините им, на които се не разрешава да получават визи и да влизат в Съединени американски щати. Той се изготвя от Държавния департамент на Съединени американски щати, " когато има достоверна информация, че задграничното длъжностно лице е забъркано, директно или непряко в забележителна корупция и/или жестоко нарушаване на правата на индивида. "

Съдията от към този момент закрития български Специализиран углавен съд за влизане в Съединени американски щати поради присъединяване в корупция от 2020 година Миталов позволи на за замине за Русия, където получи премия от президента Владимир Путин.

Забраната за влизане в Съединени американски щати е друг инструмент за влияние върху корупцията от глобите по закона " Магнитски ", който планува и блокиране на собствеността на глобените на територията на Съединени американски щати.

По световния закон " Магнитски " някогашният финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашният енергиен министър и някогашен депутат от Българска социалистическа партия Румен Овчаров , упрекнатият в шпионаж водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов и двама ексшефове на АЕЦ “Козлодуй ” - Александър Николов и Иван Генов .

През 2021 година и на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и на обвинения за редица закононарушения предприемач Васил Божков .

Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на някогашния зам.-министър на стопанската система от ГЕРБ Александър Манолев , някогашния ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и на някогашния основен секретар на организацията Красимир Томов .
Защо в листата влизат Янева и Якимовски
За Янева държавният департамент на Съединени американски щати споделя, че като някогашен специфичен прокурор " е взела участие в корупционни практики, в това число потребление на политическото си въздействие и служебна власт за персонална полза ". Тя е поискала и получила рушвет, с цел да повлияе на прокуратурата, която е под нейна пълномощия.

За Стевчо Якимовски се споделя, че е взел участие в корупционни действия в качеството си на кмет на община Карпош. Той е употребявал служебното си състояние, " с цел да се намесва в градското развиване и процесите на публични поръчки, с цел да облагодетелства себе си и своите сътрудници ".

Освен Янева и Якимовски, американските управляващи сложиха в черния лист най-близките от фамилиите им - съпрузи и деца.

излежава присъда от седем години затвор, за която беше наказана за корист със служебно състояние и власт по делото " Рекет ". Присъдата ѝ беше доказана от Върховния съд на Северна Македония през юни 2022 година

По същото дело на девет години затвор беше наказан и Божан Йовановски, прочут като Боки 13. Той беше приет за отговорен за приемане на заплащане за нелегално въздействие " и пране на пари. Случаят беше една от аргументите министър председателят

Стевчо Якимовски е четвърти мандат кмет на скопската община Карпош. Той е и някогашен министър на стопанската система и труда и обществената политика. Якимовски е ръководител на партията Гражданска алтернатива за Македония (GROM) и неин претендент за президент.

През 2019 година против Якимовски е повдигнато обвиняване и за " корист със служебно състояние и власт " и " нелегално строителство ". Той е упрекнат в корист със служебното си състояние в интервала от 2011 до 2017 година в процедури за публични поръчки, за легализиране на краткотрайни уреди и приватизация на строителни терени, благосъстоятелност на Северна Македония.
Санкциите не би трябвало да изненадват
Американският дипломат в Северна Македония Анджела Агелер разгласи глобите с изказване в обществените мрежи. По думите ѝ слагането на тези хора в черния лист " не би трябвало да изненадва никого ".

" Съединените щати ще продължат да посочват длъжностни лица от всяка партия, клон на държавното управление или общественост, забъркани в забележителна корупция. Хората на Северна Македония заслужават правдивост и отговорност от техните институции, с цел да спрат вълната от незаконно държание и да спрат рака на корупцията ", споделя Агелер.
Още от листата
Няколко някогашни чиновници и известни предприемачи от Северна Македония също попаднаха в черния лист на Съединените щати. Сред последните, които са под глобите на Съединени американски щати от началото на декември 2023 година, е предприемачът и някогашен вицепремиер Кочо Ангушев .

По-рано в листата бяха включени и някогашният началник на контраразузнаването Сашо Миялков, неговият братовчед и някогашен министър председател Никола Груевски , предприемачът Йордан (Орце) Камчев и съветският предприемач Сегрей Самсоненко и брачната половинка му, които имат бизнес в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР