Хирург открива червей в мозъка на жена, докато тя търси източник на необичайни симптоми

...
Канбера, Австралия — Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на жена в
Коментари Харесай

Канбера, Австралия — Неврохирург, изследващ мистериозните симптоми на жена в австралийска болница, казва, че е изтръгнала гърчещ се червей от мозъка на пациентката.

Миналата година хирургът Хари Прия Банди извършваше биопсия през дупка в черепа на 64-годишния пациент в болницата в Канбера, когато тя използва форцепс, за да извади паразита, който беше дълъг 3 инча.

< p>„Просто си помислих: „Какво е това? Няма никакъв смисъл. Но е жив и се движи“, цитира Банди във вторник във вестник The Canberra Times.

„Продължи да се движи енергично. Всички се почувствахме малко болни“, добави Банди за своя оперативни екип.

Създанието беше ларва на местен австралийски кръгъл червей, за който досега не беше известно, че е човешки паразит, на име Ophidascaris robertsi. Червеите обикновено се срещат в килимните питони.

Банди и лекарят по инфекциозни болести в Канбера Санджая Сенанаяке са автори на статия за необикновения медицински случай, публикувана в последното издание на списанието Emerging Infectious Diseases.

Сенанаяке каза, че е бил на смяна в болницата през юни миналата година, когато е открит червеят.

„Получих обаждане, което казваше: „Имаме пациент с проблем с инфекцията. Току-що премахнахме жив червей от мозъка на този пациент“, каза Сенанаяке пред Australian Broadcasting Corp.

Жената е била приета в болницата, след като е преживяла забравяне и влошаваща се депресия в продължение на три месеца. Сканирането показа промени в мозъка й.

Година по-рано тя беше приета в местната болница в югоизточния щат Нов Южен Уелс със симптоми, включващи коремна болка, диария, суха кашлица и нощно изпотяване.

Сенанаяке каза, че мозъчната биопсия се очаква да разкрие рак или абсцес.

„Този ​​пациент е бил лекуван... за мистериозно заболяване, което според нас в крайна сметка е имунологично състояние, защото не бяхме успели да открием паразит преди и след това от нищото, толкова голям се появи бучка в предната част на мозъка й", каза Сенанаяке.

„Внезапно с щипките си (на Банди) тя вдига това нещо, което се извива. Тя и всички в тази операционна зала бяха напълно зашеметени“, добави Сенанаяке.

Шест месеца след отстраняването на червея, невропсихиатричните симптоми на пациента са се подобрили, но продължават, се казва в статията в списанието.

Тя се е върнала у дома, но остава под медицинско наблюдение. Подробности за текущото й състояние не са оповестени публично.

Яйцата на червеите обикновено се отделят в змийски изпражнения, които замърсяват тревата, изядена от дребни бозайници. Жизненият цикъл продължава, докато други змии ядат бозайниците.

Жената живее близо до местообитание на килимен питон и търси храна за местна растителност, наречена бойна зеленина, за да готви.

Въпреки че не е имала пряк контакт със змии, учените предполагат, че е консумирала яйцата от растителността или замърсените си ръце.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР