Канал Истанбул е един от мегапроектите, които турският президент осъществява

...
Канал Истанбул е един от мегапроектите, които турският президент осъществява
Коментари Харесай

Турция ще прави канал между Мраморно и Черно море, за да облекчи трафика през Босфора

Канал " Истанбул " е един от мегапроектите, които турският президент реализира

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Още по тематиката
Трети мост над Босфора се отваря за трафик

Според Анадолската организация министър председателят Бойко Борисов ще участва на церемонията в петък, в която ще се включат президентът Реджеп Тайип Ердоган и министър председателят Бинали Йълдъм.
25 авг 2016
Истанбулският колос идва

След две години в най-големия турски град ще проработи мегалетище, което ще приема по 150 млн. пасажери годишно
13 мар 2016
Европа, готви се! Турция става още веднъж империя

Канал сред Черно и Мраморно море, трети мост над Босфора, летище за 150 милиона пасажери и голяма джамия са част от концепциите на Реджеп Ердоган за регистриране в историята
25 сеп 2012 Канал с дължина от 45 км, дълбочина от 25 м и широчина сред 250 и 1000 м - по този начин наподобява следващият мегапроект на турското държавно управление. Той би трябвало да свързва Мраморно и Черно море и да облекчи трафика през Босфора. Само през 2016 година през канала, разделящ Истанбул на две елементи, са минали близо 42 хиляди кораба, само че всичко това е на път да се промени. Новият плавателен канал " Истанбул " е част от поредицата мегапроекти на Ердоган, с които президентът възнамерява да усили икономическата мощност на Турция и, в случай че бъде приключен, значително обезсмисля проектите за създаване на транспортен кулоар сред Гърция и България.

Един канал и доста упоритости

Според плана, който министърът на корабоплаването и връзките на Турция Ахмет Арслан показа в понеделник, Канал " Истанбул " ще минава от Кючукчекмедже през Сазлъдере до Дурусу и черноморксия бряг (виж картата). Така, с построяването на втория канал, европейската част на Истанбул на практика ще се трансформира в остров.

" Целим се да стартираме строителството тази година след завършване на тръжния развой ", разяснява Арслан по време на конференцията. Министърът отхвърли да разяснява какъв брой ще коства планът и какъв брой време ще отнеме построяването на канала, само че съгласно предварителни неофициални оценки цената му е към 14 милиарда евро, а срокът за осъществяване може да доближи 5 години. В непосредственост до планувания морски път се намират и други мегапроекти на Ердоган - третото летище на Истанбул (което би трябвало да бъде отворено тази година) и откритият през 2016 година трети мост над Босфора.

Според Арслан другата съществена цел на плана е да освободи Истанбул от натоварения морски трафик през Босфора, който крие опасност за града при възможен конфликт на плавателни съдове, пренасящи нефт, полутечен газ или разнообразни типове химически субстанции. Природозащитници и инженери геолози разкритикуваха проекта. Според тях каналът ще даде опция Истанбул да се разраства на север, където има обширни горски площи, основни за качеството на въздуха в мегаполиса. Според Истанбулската камара на инженерите геолози, предварителните заключения в екооценката не са взели поради и последствията за климата и салдото на минерали и хранителни субстанции в засегнатите от строителството елементи.Меморандумът за съгласие сред България и Гърция за развиването на железопътната връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе беше подписан на 6 септември в Кавала от министрите на превоза на двете страни Ивайло Московски и Христо Спирдзис в наличието на министър председателите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.
Ако обаче новият морски път бъде приключен, това ще хвърли сянка върху очакванията на Европейския съюз (ЕС) за района. Миналата година, най-вероятно като част от политическата игра сред Брюксел и Анкара, България и Гърция подписаха меморандум за построяването на транспортен кулоар, който да свързва Егейско с Черно море и река Дунав. Мултимодалният кулоар, наименуван Sea2Sea, планува построяването на скоростна железопътна линия, което ще разреши да се комбинират пътен, железопътен, воден и речен превоз. Икономическата мотивация на плана със противоречива възвращаемост не е ясна, само че сигналът към Ердоган - в противен случай. С този ход Брюксел загатна, че политическата изолираност може да бъде последвана и от политическа, само че в този момент турският президент хвърля топката назад в полето на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР