Канадският Сенат прие законопроект, изискващ Гугъл и Мета (компанията собственик

...
Канадският Сенат прие законопроект, изискващ Гугъл и Мета (компанията собственик
Коментари Харесай

"Фейсбук" и "Инстаграм" ще ограничат достъпа до новини в Канада заради нов закон

Канадският Сенат одобри законопроект, изискващ " Google " и " Мета " (компанията притежател на " Facebook " ) да стартират да заплащат на медиите за споделяното от тях новинарско наличие или да трансформират предназначението на платформите си, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Законопроектът, който с одобряването си и от горната камара на Народното събрание на процедура е признат дефинитивно, беше прокаран на фона на опълчване сред държавното управление на Джъстин Трюдо и софтуерните колоси от Силициевата котловина.

Отава разгласи, че законът основава равни условия на пазара сред колосите в онлайн рекламата и все по-свиващата се новинарска промишленост. Министърът на канадското завещание Пабло Родригес от своя страна даде обещание, че няма да отстъпи пред по думите му " заканите " на " Facebook " и " Google " да отстранен публицистиката от платформите си. "

 Брюксел постанова засилен надзор на 19 платформи, измежду които Брюксел постанова засилен надзор на 19 платформи, измежду които " Туитър " и " ТикТок "

" Мета " удостовери, че има намерение да извърши закона и да приключи достъпа за канадските си консуматори до вести във " Facebook " и " Инстаграм ", както беше предложила преди този момент.

Компанията не уточни периоди по кое време ще стане това, само че посочи, че ще отстрани локалните вести от уеб страницата си, преди Законът за онлайн новините (Online News Act) да влезе в действие. Той ще стартира да работи шест месеца откакто получи кралско утвърждение.

Би Би Си отбелязва, че " Мета " и " Google " към този момент са тествали ограничение на достъпа до вести за някои канадци.

През 2021 година австралийските консуматори бяха блокирани от шерване или гледане на вести във " Facebook " в отговор на сходен закон.

" Мета " назова закона " фундаментално неправилно законодателство, което пренебрегва действителностите за това по какъв начин работят нашите платформи ".

В четвъртък от там обявиха, че достъпът до вести ще бъде преустановен във " Facebook " и " Инсаграм " за всички консуматори в Канада - преди законопроектът да влезе в действие.
" Законодателна рамка, която ни принуждава да плащаме за връзки или наличие, които не публикуваме и които не са повода по-голямата част от хората да употребяват нашите платформи, не е нито устойчива, нито работеща ", разяснява представител на " Мета " пред " Ройтерс ".
Компанията съобщи, че измененията в новините няма да окажат въздействие върху други услуги за канадските консуматори.

" Google " назова законопроекта " неработещ " в настоящия му тип и съобщи, че се стреми да работи с държавното управление, с цел да откри " път напред ".

Федералното държавно управление счита, че законопроектът за онлайн новините е нужен " за възстановяване на справедливостта на канадския цифров новинарски пазар " и с цел да разреши на затруднените новинарски организации да " обезпечат заслужено обезщетение " за вести и връзки, споделени в платформите.

Анализ на законопроекта, осъществен от самостоятелен орган за наблюдаване на бюджета на Народното събрание, пресметна, че новинарските компании могат да получат към 329 милиона канадски $ годишно от цифрови платформи.
В Австралия " Facebook " възвърне новинарското наличие за своите консуматори, откакто диалози с държавното управление доведоха до промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР