Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес нова военна помощ за
Коментари Харесай

Джъстин Трюдо обяви в Киев нова военна помощ за Украйна

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разгласи през днешния ден нова военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона $ по време на изненадващо посещаване в Киев, съобщи Ройтерс.

Трюдо се поклони пред паметника на украинските бойци, починали в боевете с проруските сили от 2014 година насам, срещна се с президента Володимир Зеленски и направи послание пред украинския парламент.

" Ще бъдем с вас толкоз, колкото би трябвало, толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели той в диалог с украинския водач, видеозапис от който беше публикуван от киевските управляващи.

Членуваща в НАТО Канада, в която живее една от най-големите украински диаспори в света, оказва военна и финансова помощ на Киев от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Украйна желае да се причисли към военния алианс допустимо най-бързо, само че Зеленски призна, че това не може да стане, до момента в който бушува войната с Русия, предава Българска телеграфна агенция.

" Канада поддържа Украйна за участие в НАТО незабавно щом изискванията разрешат това. Украйна и Канада чакат с неспокойствие разглеждането на тези въпроси на срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година ", се споделя в обща декларация, призната след диалозите.

Трюдо беше дълго приветстван в Народното събрание след 25-минутната си тирада, в която осъди съветската инвазия и похвали демократичното развиване на Украйна.

Съпротивата на Украйна е обвързвана с " бъдещето на всички нас. Вие сте острието на копието, което дефинира бъдещето на 21-ви век ", съобщи канадският министър председател.

Зеленски на собствен ред означи, че Украйна е признателна на канадците за тяхната поддръжка и изрече благодарности.

В Киев Трюдо е съпроводен от вицепремиера Кристия Фрийланд, която приказва украински език.

Докато министър председателят беше в Украйна, канадската министърка на външните работи Мелани Жоли заяви, че на летището в Торонто е бил арестуван регистриран в Русия товарен аероплан Ан-124 - първата сходна конфискация на съветски актив от страна на Отава, с която Канада цели да окаже напън върху Москва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР