Канадският пастор Йон Су Лим бе освободен от затвор в

...
Канадският пастор Йон Су Лим бе освободен от затвор в
Коментари Харесай

Канадски пастор разказа за дните си в трудов лагер в Северна Корея

Канадският свещеник Йон Су Лим бе освободен от затвор в Северна Корея, където бе наказан на гибел, а след това присъдата му бе смекчена до доживотна. След голям брой дипломатически старания и 31 месеца в пандиза, съдът в Северна Корея разгласи, че освобождава Су Лим по филантропични аргументи, тъй като здравето му е съществено застрашено.

Дни откакто бе освободен, пасторът се появи в черен костюм и късо подстригана коса в презвитерианската си черква в Мисасога, щата Онтарио. Обръщайки се към паството, той показа, че му е било мъчно да реши по кое време и по какъв начин ще приключи неговото тестване, съобщи Си Ен Ен.

62-годишният Лим бе арестуван в Северна Корея през февруари 2015 година и освободен предходната седмица. Осъден е на пожизнен затвор поради тежки закононарушения против страната. В пандиза здравето му се утежнява, губи към една-трета от тежестта си и е одобряван четири пъти в болница.

Пред паството си проповедникът описа за невероятната самотност в пандиза. " От първия до последния ми ден там се храних общо 2757 пъти изолиран, напълно самичък ", сподели той.

Лим трябвало да работи извънредно тежък физически труд шест дни в седмицата - да вземем за пример да копае дупки метър на метър във вледенена почва за засаждане на дървета. " Земята бе извънредно твърда, отнемаше ми два дни да изкопая една дупка. Гърбът ми се потеше, а ръцете и краката ми бяха бяха измръзнали ", спомня си той. Карали го и да разрушава заледени въглищни блокове. През летните месеци работел навън под парещото слънце.

Пасторът сподели, че не е знаел по кое време ще бъде освободен. Разбрал това 15 минути преди да напусне пандиза. Убеден е, че канадското му поданство е изиграло основна роля в освобождението му, както и в смяната на в началото издадената му смъртна присъда.

Година откакто бе затворен, пасторът даде изявление за Си Ен Ен от Пхенян, в което сподели, че е единственият пандизчия в трудовия лагер и че получава здравна помощ и се храни три пъти на ден.

Лим бе задържан В Северна Корея след над 100 визити в страната, свързани с религиозната му активност. Според фамилията му вследствие на напъните му от името на Светлата корейска презвитерианска черква, която управлява от 1986 година, са били отворени сиропиталище, ясла и старешки дом в севернокорейския град Расън.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР