Канадският министър Трюдо цитира „достоверни“ данни, свързващи Индия с убийството на лидера на сикхите

...
Канада проучва достоверни обвинения“, че индийски агенти може да са
Коментари Харесай

Канада проучва „достоверни обвинения“, че индийски агенти може да са имали роля в убийството на сикхски лидер в изгнание през юни близо до Ванкувър, каза в понеделник премиерът Джъстин Трюдо

Трюдо каза на извънредна сесия на парламентарната опозиция, че неговото правителство „активно преследва“ доказателства за връзка между Индия и убийството на Хардип Сингх Ниджар, канадски гражданин.

„Участието на всяко чуждо правителство в убийството на канадски гражданин на канадска земя е неприемливо нарушение на нашия суверенитет“, каза Трюдо.

Той призова „с възможно най-категорични думи“ индийското правителство да сътрудничи за изясняване на въпроса.

Ниджар, когото Индия беше обявена за издирване терорист, беше застрелян на 18 юни в Съри, предградие на Ванкувър, което е дом на едно от най-големите сикхски популации в Канада.

Ниджар се застъпи за създаването на независима сикхска държава, която да бъде отделена на части от Северна Индия и може би част от Пакистан. Индия обвини Ниджар в извършване на терористични атаки в Индия, обвинение, което той отрече.

Напрежението между Индия и Канада тлее около неразкритото убийство и индийското недоволство от това как Отава се справи с десните сикхски сепаратисти.

Ново Делхи обвинява Отава, че си затваря очите за дейностите на радикалните сикхски националисти, които търсят отделна родина на сикхите в Северна Индия.

Напрежението се разпали още повече по време на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, на която Трюдо присъства.

Индийският министър-председател Нарендра Моди изрази "силна загриженост относно продължаващите антииндийски дейности на екстремистки елементи в Канада" по време на среща с Трюдо, според изявление на индийското правителство.

Канада също наскоро спря преговорите за споразумение за свободна търговия с Индия.

По-късно Трюдо каза пред медиите, че Канада винаги ще защитава "свободата на изразяване, свободата на съвестта и свободата на мирния протест", докато действа срещу омразата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР