Канадските власти облекчават заповедите за евакуация при горски пожари в живописен регион на Британска Колумбия

...
Канадските пожарникари започнаха да облекчават заповедите за евакуация в живописен
Коментари Харесай

Канадските пожарникари започнаха да облекчават заповедите за евакуация в живописен регион на Британска Колумбия, като перспективата за по-добро време поражда надежди за битката за овладяване на горските пожари

От РОБ ГИЛИС и ДЖИМ МОРИС Associated Press, 22 август 2023 г., 15:11

ВАНКУВЪР, Британска Колумбия -- канадските пожарникари започнаха да облекчават евакуацията заповеди в живописен район на Британска Колумбия, като перспективата за по-добро време повишава надеждите за битката за овладяване на горските пожари, съобщиха властите във вторник.

На север, в северозападната част Територии, уикенд с по-ниски температури, благоприятни ветрове и малко дъжд позволиха на екипите на пожарната извън столицата на провинцията Йелоунайф да пренасочат усилията си към потушаване на пламъците, след като прекараха дни, просто не позволявайки им да настъпи към града.

Това са само два от 386 горски пожара, които според властите горят в момента в Канада, където тази година е имало рекорден брой горски пожари. Пожарите прогониха десетки хиляди хора от домовете им и също изпратиха дим в части от САЩ. бушува дни наред в долината Оканаган в заплашителни градове в района на Келоуна, лятна дестинация на около 90 мили (150 километра) северно от границата на САЩ.

„Трябва да кажа, че наистина започвам да чувствам, че обръщаме внимание на този пожар и основна мярка за това е отмяната на някои евакуации заповеди“, каза шефът на пожарната в West Kelowna Джейсън Бролунд. „Чувствам, че може да променим малко и времето.“

Бролунд изчисли, че пожарът е унищожил по-малко от 70 сгради в Западна Келоуна и по-малко от 20 на земите на първата нация от Западния бряг. До момента няма съобщения за загинали или изчезнали хора.

Бролунд каза, че планините са били забулени от дим, откакто пожарът е напреднал миналата седмица, и пейзажът ще изглежда различно, когато небето се проясни. „Може да е доста драматично да започнем да виждаме какво сме загубили там“, каза той.

Общо около 27 000 души в Британска Колумбия са били под удар заповеди за евакуация, като още 35 000 са под тревога, за да бъдат готови за евакуация в кратък срок.

В долината Okanagan заповедите за евакуация бяха отменени в части от Smith Creek, Tallus Ridge и Rose Valley. Боуин Ма, министър на управлението на извънредни ситуации и готовността за климата на Британска Колумбия, каза, че заповедите за евакуация са понижени до предупреждения в части от Уест Келоуна, Уестбанк Фърст Нешън и Лейк Кънтри.

Премиерът на Британска Колумбия трябваше да обиколи района по-късно във вторник.

В Йелоунайф официални лица казаха, че пожарникарите преминават от защита към нападение.

До понеделник екипите се съсредоточи най-вече върху опитите да спре разпространението или да намали интензивността на пламъците близо до Йелоунайф. Това означаваше да се изградят противопожарни линии, за да се лиши горивото от огъня или да се пусне вода върху него от въздуха.

Пламъците са задържани на около 15 километра (9 мили) от Йелоунайф, която беше оставена практически празна, след като почти всичките 20 000 жители избягаха за безопасност миналата седмица.

Дженифър Йънг, информационен служител на Организацията за управление на извънредни ситуации на провинцията, каза в новините в понеделник вечер конференция, че горските пожари са накарали общо 25 900 души да напуснат домовете си на територията, около 60% от нейното население. предупредиха служителите на града, лицата, които първи реагираха, и доброволците, които останаха, да бъдат наясно с дивите животни, изместени от горските пожари. В съобщение, публикувано в неделя във Facebook, служители казаха, че има съобщения за мечки и други животни, които бродят в града.

___

Gillies съобщиха от Торонто.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР