Канадските фирми вече са задължени да докладват за кибератаки (снимка:

...
Коментари Харесай

Канада задължи фирмите да докладват за кибератаки и пробиви


Канадските компании към този момент са задължени да рапортуват за хакерски атаки (снимка: CC0 Public Domain)

Канадските компании, работещи в браншове с „ сериозна инфраструктура “, ще би трябвало да рапортуват на държавното управление за хакерски атаки и пробиви и ще би трябвало да укрепят своите кибер-системи, планува нов закон, въведен във вторник. Те ще би трябвало да отстранен „ всички артикули и услуги, които съставляват риск за сигурността “.

Новата норма дефинира секторите на финансите, телекомуникациите, енергетиката и превоза като жизненоважни за националната сигурност и публичната сигурност. Конкретни компании не са посочени.

„ Беше премисляно деликатно, с цел да се дефинира кои браншове са жизненоважни за националната сигурност и публичната сигурност “, сподели пред кореспонденти министърът на публичната сигурност Марко Мендичино. Той добави, че операторите на „ сериозна инфраструктура “ ще бъдат разпознати след консултация със секторите.

Преди броени дни Мендичнино съобщи, че откогато държавното управление е основало Канадския център за киберсигурност, то споделя информация за киберзаплахите със притежателите и операторите на сериозна инфраструктура в страната. Федералното държавно управление също по този начин е основало и сътвори особено звено в границите на центъра, което дава отговор за съгласуване на полицейските интервенции против кибер-престъпниците.
още по темата
„ Това ново законодателство… ще помогне както на обществения, по този начин и на частния бранш да се защитят по-добре от хакерски атаки “, сподели Мендичино.

Мерките за отбрана на „ сериозната инфраструктура “ започнаха още с наредбата да се отстрани оборудването от китайските производители Huawei и ZTE от телекомуникационните мрежи на операторите в страната и да се изключи опцията за потребление на такова съоръжение при построяването на 5G мрежи в страната. Новите ограничения обаче са аргументирани с упованието за евентуални хакерски офанзиви от Русия.

През последните месеци Центърът за киберсигурност разгласява редица бюлетини, предупреждаващи канадците за капацитета за хакерски атаки от страна на хакери, подкрепяни от съветската страна, които могат да се опитат да нападат сериозна инфраструктура. При това състояние, съгласно Мендичино, „ хакерските произшествия се усилват, само че те остават незадоволително докладвани, защото фирмите не са задължени – според настоящите закони – да разкриват хакерски атаки “.

На дневен ред в Канада е и законопроект, прочут като C-26, който към момента не е обсъждан или признат, само че чиято задача е да забрани на телекомуникационните компании да употребяват „ продуктите и услугите на високорискови снабдители “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР