Канада заяви, че има достоверна информация, че агенти на индийското

...
Канада заяви, че има достоверна информация, че агенти на индийското
Коментари Харесай

Трюдо заяви, че е възможно агенти на индийското правителство да са свързани с убийството на сикхски лидер в Канада

Канада съобщи, че има достоверна информация, че сътрудници на индийското държавно управление са свързани с убийството на сикхски водач в Британска Колумбия, осъществено през юни, съобщи Ройтерс.

Поради това канадските управляващи са експулсирали почитан чиновник на индийското разузнаване.

Премиерът акцентира, че всяка интервенция на задгранично държавното управление в убийството на канадски жител е " неприемливо нарушение на суверенитета " на страната му.

Хардееп Сингх Ниджар бе убит пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни.

Ниджар е подкрепял настояването на сикхите в родната си Индия да основат лична страна с името Халистан. Той е бил жигосан от индийските управляващи като " терорист ".

" Канадските служби за сигурност интензивно изследват достоверни изказвания за евентуална връзка на сътрудници на индийското държавно управление с убийството на канадския жител Хардееп Сингх Ниджар ", уточни Трюдо в изключително изказване пред Камарата на общините.

" Канада изрази дълбокото си безпокойствие пред високопоставени чиновници на разузнаването и сигурността от държавното управление на Индия. Миналата седмица на срещата на Г-20 изложих това персонално и непосредствено пред премиера Нарендра Моди ", добави Трюдо.

Миналата седмица Делхи заяви, че Моди е изразил пред Трюдо сериозна угриженост по отношение на митингите в Канада против Индия.

Външната министърка Мелани Жоли съобщи, че Отава е експулсирала ръководителя на индийското разузнаване в Канада, само че не оповести спомагателна информация.

В Канада живее най-голямата диаспора на сикхите, чиято татковина е индийският щат Пенджаб, и многочислените им митинги в страната изнервят Индия, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР