Канада, Великобритания, Швеция и Украйна ще се обърнат към Международния

...
Канада, Великобритания, Швеция и Украйна ще се обърнат към Международния
Коментари Харесай

Дават Иран на МНС за свалянето на украинския Боинг 737

Канада, Англия, Швеция и Украйна ще се извърнат към Международния съд в опит да потърсят отговорност от Иран за  Боинг 737 от иранските сили през 2020 година, при което починаха стотици. Това съобщава  " Ройтерс " в четвъртък, като цитира изказване на управляващите на посочените страни.

Повечето от 176-те души, убити, когато Иран смъкна украинския аероплан покрай Техеран през януари 2020 година, са жители на тези четири страни, които сътвориха координационна група , която търси отговорност от Иран.

Иран твърди, че неговата Революционна армия инцидентно е свалила самолета Боинг 737 и упрекна погрешно надъхан радар и неточност на оператора на противовъздушната защита в миг, когато напрежението сред Техеран и Вашингтон беше високо.

Четирите страни по-рано желаеха Иран да се подчини на арбитраж според разпоредбите на Монреалската спогодба от 1971 година, интернационален контракт, който изисква от страните да предотвратяват и санкционират нарушаванията против гражданската авиация. Крайният период за съглашение изтече в четвъртък.
 Киев: Иран надали е свалил украинския Боинг 737 по простъпка
Киев: Иран надали е свалил украинския Боинг 737 по простъпка

Обещаха да ни дават механически отчет - измина съвсем месец от втория кръг на договарянията

Иран също подаде настрана тъжба против Канада във Върховния съд на Организация на обединените нации, с цел да упрекна Канада в нарушение на интернационалните отговорности, като разрешава на хората да търсят обезщетение против Техеран. Отава съобщи, че проучва молбата на Иран и ще предприеме съответните последващи стъпки според процедурите на Международния съд.

Миналата година съд в Онтарио присъди 81 милиона $ плюс лихвите на фамилиите на шестима починали.

По това време Иран беше на ръба за вероятни офанзиви , откакто изстреля ракети по иракски бази, в които се намират американските сили, като възмездие за убийството преди дни на най-могъщия му боен пълководец Касем Солеймани при ракетен удар на Съединени американски щати.

Канада прекъсна дипломатическите връзки с Иран през 2012 година и уточни страната като покровител на екстремизма. Освен това неотдавна наложи наказания на Иран поради хипотетични нарушавания на човешките права и убийството на Махса Амини, дамата, която умря в ареста на иранската полиция за морал, която постановяваше строги правила за облекло.
 Няма оживели от разрушилия се
Няма оживели от разрушилия се " Боинг 737 " в Техеран

Причината евентуално е техническа нередовност

Боинг 737 на украинските авиолинии се разруши на 8 януари, няколко минути след политане от летището в Техеран. Загинаха 176 души: жители на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и жители на Англия и Швеция. На 11 януари Генералният щаб на иранските въоръжени сили призна, че самолетът е бил свален по простъпка от Противовъздушна отбрана на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР