Канада ще разположи армия за борба с горските пожари в Британска Колумбия

...
Канада ще разположи армия за справяне с бързо разпространяващите се
Коментари Харесай

Канада ще разположи армия за справяне с бързо разпространяващите се горски пожари в Британска Колумбия, каза в неделя премиерът Джъстин Трюдо, докато западната провинция се справя с близо 400 пожара, които са довели до заповеди за евакуация на повече от 35 000 души.

Британска Колумбия обяви извънредно положение в петък и наложи забрана за несъществени пътувания, за да освободи места за настаняване за евакуирани и пожарникари, и призова операторите на дронове и други, които заснемат изображения на пожарите, да стоят далеч от спасителните работници.

Трюдо каза в публикация на X, че федералното правителство ще предложи подкрепа от канадската армия „за помощ при евакуации, спиране“ и други логистични задачи в отговор на искане от правителството на Британска Колумбия.

Канада се бори с най-лошия си сезон на горски пожари в историята, с повече от 200 пожара, горящи в близката провинция Северозападни територии.

В някои градове в Британска Колумбия индексът за качество на въздуха (AQI), който измерва основните замърсители, включително прахови частици, произведени от пожари, беше над 350, „опасно“ ниво, показа IQAir, информационна платформа за качеството на въздуха в реално време .

Шефът на пожарната в Западен Келоуна Джейсън Бролунд каза, че вижда известна надежда след борбата с „епичните“ пожари през последните четири дни. Той каза, че условията са се подобрили, помагайки на пожарникарите да поставят „ботуши на земята“ и да изхвърлят вода върху пламъците, които заплашваха града от 150 000 души.

„Най-накрая чувстваме, че се движим напред, а не назад, и това е страхотно усещане“, каза Бролунд пред Canadian Broadcasting Corporation.


Горските пожари не са необичайни в Канада, но разпространението на пожари и прекъсванията подчертават тежестта на най-лошия сезон на горски пожари досега, за който някои експерти обвиняват изменението на климата.

Други пожари, изострени от тежка суша, са докладвани по-близо до границата на Съединените щати и в тихоокеанския северозапад на САЩ.

Точно отвъд границата в щата Вашингтон пожарникарите се бориха с два големи пожара, Сивият пожар и Орегонският пътен пожар, които заедно почерниха над 20 000 акра гора и унищожиха повече от 100 сгради.

INTERACTIVE_CANADA_WILD_FIRES_AUG20_2023 (1)-1692533344

В Канада правителствени служители призоваха жителите в зоните със заповед за евакуация да напуснат незабавно, за да спасят живота си и да предотвратят смъртта на пожарникарите, опитвайки се да ги спасят.

Длъжностни лица не са дали никакви оценки за общия брой разрушени сгради. Видеоклипове и снимки в социалните медии показват разрушени конструкции и превозни средства и огромни пламъци, поглъщащи дървета.

Тръбопроводът Trans Mountain, който е собственост на канадското правителство, и неговият проект за разширяване, който си проправя път към тихоокеанското крайбрежие през вътрешността на Британска Колумбия, не са засегнати от пожарите, каза говорител на компанията в неделя.

Участъкът Coquihalla от разширяването на тръбопровода, югозападно от Kamloops, е най-близо до пожар.

Пожарите изтощиха местните ресурси и привлякоха помощ от федералното правителство, както и подкрепа от 13 държави. Най-малко четирима пожарникари са загинали.

Около 140 000 кв. км (54 054 квадратни мили) земя, приблизително с размера на щата Ню Йорк, са изгорени в цялата страна, като димната мъгла се простира чак до източното крайбрежие на САЩ. Правителствени служители прогнозират, че сезонът на пожарите може да се проточи до есента поради широко разпространените условия, подобни на суша.

ИНТЕРАКТИВЕН див пожар в Канада размер 2023-1692518129

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР