Канада ще предостави 1,3 милиарда долара (960 милиона евро) на

...
Канада ще предостави 1,3 милиарда долара (960 милиона евро) на
Коментари Харесай

Канада плаща 1,3 млрд. долара на индианско племе

Канада ще даде 1,3 милиарда $ (960 милиона евро) на индианска общественост в западната част на страната като обезщетение за кражбата на част от земите им при започване на 20 в., едно от най-големите компенсации, договаряни в миналото, съобщи Агенция Франс Прес.

“Събрали сме се, с цел да изправим неправда от миналото”, съобщи канадският министър председател Джъстин Трюдо на гала в западната провинция Албърта, в земите на сиксика - един от 600-те индиански (б. р. - коренни) народа в Канада.

През 1910 година, макар подписания 30 години по-рано контракт, канадското държавно управление към този момент е заграбило съвсем половината от техните земи, с цел да ги продаде на заселници.

Според Трюдо, Канада е работила “по неподобаващ начин”, извършвайки тази реквизиция, лишавайки общността от нейните плодородни и богати на минерали земи.

Начинът ни на живот се промени. Никога няма да бъде същият, нищо не може да размени това, което е било, изясни Урей Кроуфут, водач на народа сиксика, по време на церемонията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР